Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфо: Доставката на произведени в САЩ самолети F – 16 на Украйна е ескалация

[post-views]
Байдън поиска от Конгреса на САЩ да одобри продажба на Турция на оборудване за F-16

Доставката на произведени в САЩ изтребители F-16 на Украйна е още една стъпка към ескалация и въвличане на НАТО в директна война срещу Русия.

Опровержение

Това е повтарящ се дезинформационен наратив, разпространяван от прокремълски медии, които твърдят, че Русия е във война с целия Запад, а не само с Украйна. Това твърдение беше направено в контекста на агресивната война на Русия срещу Украйна.

В действителност западните държави предоставят на Украйна финансова, военна и техническа помощ за ефективната самозащита на страната срещу непровокираната руска инвазия, както е записано в член 51 от Устава на ООН.

Прокремълските медии и руските власти се стремят да представят западните страни като заинтересовани от конфронтация и конфликт с Русия. Западът обаче няма интерес от продължителна война в сърцето на Европа и поради това помага на Киев да отблъсне непровокираната и необоснована агресия на Русия, за да може Украйна да

възстанови своята териториална цялост в рамките на международно признатите си граници.

Краят на агресията на Русия срещу Украйна зависи единствено от Москва. Украинският президент Володимир Зеленски представи, през януари 2023 г., формула за мир, която ЕС подкрепя.

През август 2023 г. Нидерландия и Дания обявиха, че ще дарят до 61 изтребителя F-16 на Украйна. По-късно Норвегия заяви, че също ще дари произведени в САЩ бойни самолети F-16 на Украйна.

Вижте още подобни случаи на дезинформация, в които се твърди, че американските и украинските генерали печелят от удължаването на войната и че НАТО планира война срещу Русия.

Източник: euvsdisinfo.eu

Превод: Евгени Кръстев

Най-ново

Единична публикация

Избрани