Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Полковник Тодор Даков спечели Маратона на Съединението

[post-views]
Полковник Тодор Даков спечели Маратона на Съединението

Всяка година по повод празника 6 септември се провежда и Международният мемориален маратон „Съединение“. За 47-ми път тази година, над 200 човека, от които и осем военнослужещи от Специалните сили премериха своята издръжливост на 22-километровото трасе от град Съединение до град Пловдив. В категорията „Служители на МО и МВР“ на първо място е полковник Тодор Даков – командир на 3 група Специални сили, а на трето място е сержант Кирил Николов от 68 група Специални сили. Маратонът се провежда като символ на всенародния бунт от 1885 година за обединението на България, който тръгва от някогашното Голямо Конаре, днес град Съединение, към Пловдив, съобщават от СКСО.

По случай 6 септември – Ден на Съединението на Княжество България и Източна Румелия и празник на града, в Пловдив бяха проведени редица мероприятия, в които участваха формирования и отделни военнослужещи от Специалните сили на Българската армия.

От 10.30 часа, след благодарствения молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, в двора на катедралния храм „Успение Богородично” с военна церемония с участието на военния духов оркестър и формирование от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) бяха поднесени венци и цветя на паметника на един от най-значимите държавници в новата българска история – Гаврил Кръстевич. Почетния строй прие началникът на гарнизон Пловдив и командир на СКСО генерал-майор Явор Матеев.

Час по-късно на паметната плоча на майор Райчо Николов, известен в Пловдив като капитан Райчо, министърът на културата Кръстю Кръстев, областния управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, кмета на града Здравко Димитров, председателя на Общинския съвет Александър Държиков, генерал-майор Матеев, представители на политическия елит в Пловдив и областта и признателни граждани поднесоха своите цветя в знак на признателност към делото на радетеля на българското Съединение.

Кулминацията на честванията беше тържествената вечерна проверка пред паметника на Съединението от 20.30 часа, където командващият зарята генерал-майор Явор Матеев посрещна президента на Република България Румен Радев, който поздрави представителните блокове на формированията от гарнизон Пловдив. В началото на мероприятието генерал-майор Матеев призова всички присъстващи с едноминутно мълчание и свеждане на глави да почетат жертвите и да покажат съпричастността си към пострадалите при наводненията в югоизточна България.

В знак на признателност, на паметника на Съединението бяха поднесени венци и цветя под звуците на  „Покойници“, изпълнени от представителния духов оркестър на Военновъздушните сили.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани