Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфорадар: 100% сме в НАТО и в Европа

[post-views]
Одобрен е проект на споразумение в сферата на отбраната

„В България всеки проблем на вътрешната политика – политически, икономически, културен, дори криминален, бързо придобива геополитически нюанс. Политиците ни все още разчитат на отживяло времето си споразумение в Малта, според което България и Румъния са с поделено влияние между САЩ и Съветския съюз в съотношение 50% на 50%.“ Това казва в сайта Faktor.bg Димитър Попов. Публикуваме позицията с известни съкращения в новата ни рубрика „Дезинфорадар“, където представяме публикации, които вадят на бял свят и разконспирират дезинформации, които ни заливат от различни източници и целят въвеждане в заблуждение на обществеността. Целта е да кажем истината без внушения.

„Такива уговорки с проценти между Буш и Горбачов е имало, но процентите вече не са същите. Променени са три пъти – веднъж след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., втори път – след националната катастрофа през 1996–1997 г., и трети път, когато страната стана член на НАТО.

През 2020 г. влиянието на великите сили у нас беше по-скоро 70 на 30% с тенденция към нова промяна. Тя започна през февруари миналата година, когато Русия нападна Украйна. В условията на реална война, в която Путин ни обяви за вражеска държава, всякакво руско влияние в България – южен фланг на НАТО, стана неприемливо. Ето защо новото съотношение на силите е по-скоро 85% на 15% в полза на НАТО. И то е такова не защото САЩ и Русия са се договаряли отново. То се дължи на едно българско малцинство с руско самосъзнание, което продължава да бъде пета колона на Москва. Именно през него Русия поддържа своите 15% дори и днес, по време на война. Без това малцинство ние сме си 100% НАТО и Европа.

За голямо съжаление българските политици на прехода масово проспаха тази голяма промяна в процентите. Всички те продължават да схващат себе си като пазители на територия, която е поделена между великите сили поравно и в никакъв случай не зависи от своите граждани.

Истината обаче е, че такива политици са отживелица. България има нужда от енергични и ясно ориентирани към НАТО и Европа държавници, които виждат бъдещето ни в свободния свят на свободните държави. Дори дълбоката държава трябва да осъзнае това накрая.

България назад не може да се върне – нито към поделено руско-американско управление, нито към източна диктатура. Забравете за процентите, ние сме вече 100% европейска и натовска държава. Останалото са утопии на объркани хора.“

Най-ново

Единична публикация

Избрани