Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЦРУ вербува руснаци с предразполагащо видео за истината и подлизурковците, които правят кариера в днешна Русия

[post-views]
Директорът на ЦРУ: Ключът към сигурността на Израел и региона е справянето с Иран

Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ), което иска да вербува повече руснаци за шпиони, разпространи видео, призоваващо Москва да каже истината за своята система, пълна с лъжливи подлизурковци (по мнението на американците), предаде Ройтерс.

През юли директорът на ЦРУ Уилям Бърнс каза, че недоволството сред някои руснаци от войната в Украйна предоставя рядката възможност да се вербуват шпиони от тях и че ЦРУ не смята да пропуска момента. Управлението разпространи в социалните мрежи видеоматериал на руски език, озаглавен „Защо осъществих връзка с ЦРУ–  заради себе си“. Той показва човек, очевидно служител в руската система, който гази през снега в град, който изглежда руски.

„Настоявах пред всички, че е безскрупулно да се изкривява истината в докладите, но в йерархията се издигнаха тези, които правеха точно това“, казва на руски гласът зад кадър.

„Преди вярвах, че истината има някаква стойност“, продължава гласът, докато видеото показва как актьорът, играещ ролята на руския служител, влиза в правителствена сграда и преминава под двуглавия орел на Русия.

„Хората около теб вероятно няма да искат да чуят истината. Но ние искаме“, казва гласът във видеото, преди да разясни начините, по които човек може да установи контакт с ЦРУ, чието седалище е в Лангли, щата Вирджиния. „Почтеността се възнаграждава“, се чува още в материала.

След претърпените провали във връзка с терористичните атаки от 11 септември и войната в Ирак шпионските служби на САЩ и Великобритания отбелязаха победа в полето на разузнаването, що се отнася до руското нашествие в Украйна, като предупредиха предварително за плановете на Кремъл, посочва Ройтерс.

Москва е толкова труден терен за действие на шпионите на Запада, че в съветски времена те създадоха „московски правила“, за да се предпазят от измамно самочувствие. Тези правила са осъвременени с оглед на днешна Русия, добавя агенцията.

Москва обвинява Великобритания и САЩ в подпомагане на Украйна в опитите да се разцепи Русия и да се заграбят нейните природни ресурси – твърдения, които Вашингтон и Лондон отхвърлят.

Президентът на Русия Владимир Путин, който е действал като агент на КГБ в бившата ГДР, възстанови част от влиянието на някога могъщите съветски разузнавателни служби, макар и ЦРУ да твърди, че държавният глава е бил зле информиран за действителната ситуация в Украйна, преди да вземе решението за нашествието, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани