Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Как стои въпросът с изграждане у нас на войскови район за многонационално военно формирование?

[post-views]
Как стои въпросът с изграждане у нас на войскови район за многонационално военно формирование?

На този въпрос отговаря министърът на отбраната Тодор Тагарев на народния представител Мирослав Иванов.

Предвижда ли се трайно установяване на военни сили (формирования) на НАТО на територията на област Ямбол  и в частност в базите в с. Безмер и с. Кабиле и съответно в какви срокове се очаква това да се случи? На този и други въпроси на народния представител Мирослав Иванов отговаря писмено министърът на отбраната Тодор Тагарев.

На територията на България беше изградена Многонационална бойна група с рамкова държава Италия, която през лятото демонстрира готовност за командване и управление до ниво бригада, припомня министърът. Към настоящия момент щабът и някои основни и осигуряващи подразделения са разположени временно на територията на съвместното българо-американско съоръжение на учебен полигон „Ново село“.  Във връзка с поетите ангажименти от България, като страна домакин, във войсковия район, който ще бъде избран за бъдещото разполагане на бойната група, се предвижда да бъдат изградени нови сгради и съоръжения, с цел разполагане на български и съюзни военни формирования, се отбелязва в отговора. 

В съответствие с нормативните изисквания за настаняване, осигуряване, обслужване, водене на полеви занятия и учения с военнослужещите се планира изграждането на битови сгради, специални и спомагателни съоръжения. Наред с това, допълва министърът, се предвижда изграждане на паркова територия за съхранение и обслужване на машини. С тази модернизация, посочва той, ще бъдат осигурени по-добри условия за обучение, подготовка и настаняване на военнослужещите, което от своя страна би спомогнало за повишаване на привлекателността на военната професия сред младите хора. Сроковете, уточнява министър Тагарев, за пребиваване на военни формирования на българска територия във връзка с усиленото присъствие на НАТО в Югоизточния фланг на Алианса зависят от решенията, които се вземат на съюзно и национално ниво.

По обясними причини министърът не дава информация за числения състав, въоръжението, бойната и спомагателната техника на многонационалната бойна група. Той посочва, че, освен български, тя включва и  формирования от САЩ, Гърция, Албания, Румъния, Черна гора, Северна Македония и Турция. Значителна част от логистичната поддръжка се осигурява от нашата страна.

Какви са позитивите за живущите в района на разполагане на многонационалното формирование, е друг въпрос на народния представител. Най-значимата полза е, че българските граждани ще се чувстват по-сигурни и по-защитени, отговаря министърът. При изграждането на инфраструктурата на войсковия район, освен национално финансиране, се предвижда използването на фондове на НАТО, в съответствие с установените програми и процедури. Инвестициите в структурата, прогнозира министърът, ще имат положителен ефект върху местната икономика. Ще се наемат местни и регионални компании в процеса на строителството, поддръжката, снабдяването, както и други фирми в обслужващата сфера. Т.е. ще се създадат допълнителни работни места, ще се повиши паричната маса, която косвено ще се влива в местната и регионалната икономика, ще бъдат подобрени условията за бизнес и за подобряване на жизнения стандарт, се посочва в отговора. Министърът подчертава, че разпологането на многонационални военни формирования на територията на България, както и провеждането на съвместни тренировки и учения, ще се отрази положително за издигане престижа на военната професия и ще повиши привлекателността и желанието за служба в редовете на Българската армия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани