Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подмяната: Експертите от Службата за външно действие на ЕС описват главните акценти на руската пропаганда от седмицата

[post-views]
От началото на войната в Украйна при опит да напуснат незаконно страната са загинали около 30 мъже

Пламен ПЕТРОВ

Подмяната: Експертите от Службата за външно действие на ЕС описват главните акценти на руската пропаганда от седмицата
За кремълската дезинформационна машина не е лесно да замаже успехите на украинската контраофанзива на бойното поле

В бюлетина Disinfo Review от миналата седмица разгледахме навика на прокремълската мрежа за манипулиране на информация да мълчи по теми, за които няма ясни инструкции или когато иска даден казус да стои далеч от светлината на прожекторите. Тази седмица обаче, изглежда, че разпространителите на дезинформация от Кремъл са получили по-ясен набор от инструкции, които да следват. С тази констатация започва редовният седмичен преглед на действията на руската дезинформационна машина, направен от експертите на Службата за външно действие на Европейския съюз.

Пожелание под падащата звезда

Едно нещо, което отказа да замре въпреки желанието на Кремъл за това, е продължаващата украинска контраофанзива на фронта. Тъй като Украйна освобождава все повече територии, прокремълската дезинформация, насочена към контраофанзивата, е принудена да намери различни гледни точки, които да замъглят картината на сраженията.

За да окажат въздействие върху напредъка на Украйна чрез превръщането на информацията в оръжие, манипулаторите на Кремъл следват няколко линии, по които се развива тяхната информационна операция.

На първо място, към родната публика в Русия посланието им е успокоително – всичко е наред, всичко върви по план. Украйна не постига никакъв значим  напредък на бойното поле, а само прахосва ресурсите, които и без това са ограничени.

Въпреки това, като истинските комарджии, слугите на Кремъл хеджират своите залози. Всякакви загуби винаги могат да бъдат обяснени с твърдението, че Русия воюва не само срещу Украйна, но и срещу целия Запад и неговата пълна военна мощ.

За външна публика, за да повлияят на вътрешното обществено сцепление в украинското общество и да намалят единството между Украйна и нейните поддръжници, както и обществената подкрепа за Украйна в западните държави, манипулаторите на Кремъл се опитват да подхранват насила тези илюзии.

За тези цели техните фалшиви разкази варират от твърдението, че в своите мобилизационни усилия Украйна прилага дискриминационен подход до внушението, че западните поддръжници кроят интриги зад гърба на Украйна и че западната военна подкрепа за Киев отива в неправилните ръце.

Замесването на децата в пропагандата

Един особено отвратителен вид дезинформация на Кремъл засяга украинските деца, тема, която сме обхващали в много случаи в нашата база данни за дезинформацията. Най-новите примери са едни от най-разтърсващите, с които сме се сблъсквали досега.

Членове на прокремълската мрежа за дезинформация сега прокарват твърдения в Telegram и на други места, че украински деца биват продавани в тъмната мрежа на световното интернет пространство не само за сексуално робство, но и за отнемане на органи.

Подобни твърдения бяха разпространени в най-малко 18 различни канала на Telegram на руски, английски, полски и френски език, достигайки поне 1,6 млн. гледания. Един от най-забележителните канали за разпространение на посланието беше добре познатото и санкционирано прокремълско издание за дезинформация „Царьград“, контролирано от олигарха Константин Малофеев. В допълнение към Telegram материалът също си проправи път към пропагандистки уебсайтове и страници на социалната мрежа „Вконтакте“.

Защо Путин получи заповед за арест от МНС

Вероятно не е случайно, че дезинформацията за украинските деца си проправя път в руската мрежа за манипулиране на информация.

Подобни разкази придобиха популярност, като руски официални лица като самия Владимир Путин и комисарят по правата на децата на Русия Мария Лвова-Белова бяха застигнати от заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС) в Хага по обвинения в незаконно депортиране и прехвърляне на деца от временно окупирани области от Украйна към Русия. Това става под различни предлози – летни лагери, предпазване от опасностите в зоните на бойни действия, обучение и т.н. Да припомним, че именно заради тази заповед на МНС Путин не можа да отиде на срещата на държавните лидери от групата БРИКС през миналия месец, която се проведе в южноафриканския град Йоханесбург.

Какво още влезе в радара на борбата с дезинформацията

• Продължава разпространението на лъжата, че руската армия дава приоритет на запазване на живота на своите войници, докато Украйна изпраща бойците си на клане. Както много пъти досега, руските пропагандисти не могат да не проектират собствените си мръсни дела и недостатъци върху другите. Този път, в напразни усилия да дадат импулс на усилията си за мобилизация, те се опитват да представят руската армия като организация, която се грижи за своите войници. Нищо не може да бъде по-далеч от истината, тъй като има добре документираните примери за безмилостни и нечовешки руски атаки, в които живата сила бива жертвана безогледно.

• Една от най-абсурдните лъжи е, че намаляването на търговията с Русия било основното изискване за прием на нови членки в Европейския съюз още от 90-те години на миналия век. Един от многото повтарящи се прокремълски наративи описва Русия като жертва и заобиколена от недоброжелателни съседи. Едно от направленията на този неисторичен и умишлено изкривен разказ е да се изгради образ на ЕС като антируски проект, какъвто той никога не е бил. В този конкретен случай неверните твърдения включват някои измислени външнотърговски изисквания, които никога не са били част от изискванията за членство в ЕС, т. нар. критерии от Копенхаген.

• Украйна сама си е виновна за руската инвазия срещу нея. Следвайки най-лошите традиции на шовинизма, дезинформаторите на Кремъл отново се връщкат към това абсурдно твърдение. Те се опитват да прехвърлят вината за нападението срещу Украйна върху самата Украйна, внушавайки, че страната сама си го е търсила. Обвиняването на жертвата е сред най-грозните елементи от токсичния набор от разкази на Кремъл, обхващащ агресията на Русия срещу Украйна, където руската машина за манипулиране на информация се опитва да оправдае неоправдаемото, без да показва дори най-малката способност за саморефлексия и самокритика.

У нас – Съединението или защо гроздето е кисело

На българска почва през тази седмица трън в петата на родните прокремълски активисти бе отбелязването на годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Както е известно, през 1885 г. Русия реагира крайно негативно спрямо този акт и изтегля всичките си офицери от българската армия. Неоспорим факт, който няма как да бъде отречен. Но българските поддръжници на Путин намериха начин да заобиколят неудобните истини за 6 септември, изтъквайки, че ако Русия не ни била освободила, никакво Съединение не би било възможно. И отново връщаха топката към 3 март 1878 г. – защо през тази седмица никой не бил говорил за Освобождението. Както се казва – кисело е гроздето, щом не можем да извлечем пропагандни дивиденти от Съединението, по-добре да не говорим за него, а за други исторически събития.

И все пак бе намерен начин да се каже нещо и в полза на Русия – тя била единствената сила, която през есента на 1885 г. възпряла Османската империя да не нападне вече обединена България и да си върне Източна Румелия. Това обаче не е вярно – предупреждението срещу Цариград да не си прави илюзия за връщане на статуквото със сила е отправено от т.нар Концерт на великите сили, а не само от Русия. Особено силен и убедителен в това отношение е гласът на Великобритания.

Обяснимо проруски настроените български историци и общественици никога не казват добра дума за хората, без които Съединението не би било възможно – Захарий Стоянов, който действа от Пловдив, и княз Александър I Български, който приема съединисткия акт и още на 8 септември се провъзгласява за княз на България и на Източна Румелия. Но да не приписваме всичко на ръката на Кремъл – тактиката на премълчаване и преиначаване на факти от българската история по-скоро е предприета от родните привърженици на Путин, тук Москва е „ни при чем“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани