Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отбелязаха 107-ата годишнина на Тутраканската епопея

[post-views]
Отбелязаха 107-ата годишнина на Тутраканската епопея

Край тутраканското село Шуменци на 3 септември бе отбелязана 107-ата годишнина на Тутраканската епопея. Сред стотиците участници в Националния събор възпоминание в мемориала „Военно гробище – 1916 г.” бяха представителни части на ВМС, членове на родолюбивия комитет „Крум Страшний“, ученици от младежките гвардейски отряди и на други военно-патриотични организации.

Съчетал в едно безкрая на Добруджа и чара на „тихия бял Дунав“, Тутракан се превърна в поредния неувяхващ символ на българскияте военен триумф и величие, се посочва в приветствието на министъра на отбраната Тодор Тагарев към участниците в честването. „Над 2500 български войници и офицери намериха гибелта си при фортовете на Тутраканската крепост. Днес отдаваме заслужена почит към паметта на над 8 хиляди наши и чужди воини, останали навеки край Тутракан. Нека те почиват в мир, а ние да помним и предадем на поколенията безсмъртните думи, написани на паметника обелиск във военната гробница край с. Шуменци: „Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за своето Отечество!“, се отбелязва още в приветствието.

Честването започна с велопоход до мемориалния комплекс. Отслужена бе панихида в памет на загиналите за свободата на Добруджа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани