Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нова стратегия за борба с рояците дронове

[post-views]
Нова стратегия за борба с рояците дронове

Рояците дронове се превръщат в нарастваща заплаха и американските военни търсят решения за противодействие срещу тях. Офисът за борба с дронове на Пентагона се съсредоточава върху неутрализирането на рояци безпилотни самолети в следващата си демонстрация, планирана за юни 2024 г. Досега са проведени две такива демонстрации – през 2021 и 2022 г. Наводняването на бойното поле с голям брой дронове, особено с такива, които могат да летят координирано, носи все повече рискове за войската. Това изисква консолидиране на технологиите. Защото никак не е рентабилно да стреляш срещу дрон за хиляда долара с ракета за един милион.

Офисът на Пентагона за борба с дронове ще демонстрира унищожаването на рояци през 2024 г. Разпространението на дроновете на бойното поле нараства. Според британския мозъчен тръст Royal United Services Institute Украйна губи по 10 000 паунда ($12 600) всеки месец, за да се защитава от дроновете на руските нашественици. Наводняването на бойното поле с голям брой дронове, особено тези, които могат да летят координирано, е заплаха, с която американските военни все още се опитват да се справят. Тези усилия изискват многопластов подход, заявява генерал-майор Шон Гейни, ръководител на Съвместната служба за противодействие на малки безпилотни летателни системи, пред симпозиум за космическа и противоракетна отбрана. Как да се противодейства на голямо количество безпилотни летателни системи, при положение че няма достатъчно прехващачи. Според Гейни трябва да се използват възможностите на електронната война, също така мощни микровълнови излъчватели, както и кинетични способи като 30-мм оръдия.

Офисът за борба с дронове отправи искане към отбранителната индустрия за „бели книги“, които да предоставят описания на продукти за демонстрация на стационарни или мобилни устройства за откриване, проследяване, идентифициране и унищожаване на рояци от малки дронове, известни като Swarm systems („Рояк системи”).

За да анализират същността на системите, експертите въвеждат нова класификация в света на разпределения изкуствен интелект на Swarm Systems. Системата съдържа множество агенти в една многоагентна система, разглеждани като индивидуални субекти, всеки със свое собствено поведение, мащабируемост и гъвкавост в рамката на предложената среда. Всички тези агенти работят едновременно, за да манипулират средата според потребностите си. Обхватът на системите „Рояк“ е много широк, но за улеснение експертите приемат два вида системи: хомогенни и хетерогенни.

Хомогенната рояк система е многоагентна система, при която всички отделни агенти притежават еднакво ниво на способности и всички те изпълняват подобни задачи за постигане на една обща цел. В реалния свят, при много внимателно наблюдение, това може да се илюстрира с начина, по който мравките работят за събиране на храна. Мравешката колония може да бъде класифицирана като хомогенна система от рояци, където отделните мравки са агентите, които работят за постигането на общата цел – събирането на храна. Системата е хомогенна, защото всички мравки имат еднакви способности: да усещат храната, да я избират и да я пренасят.

При хетерогенната система на всички агенти се дават различни възможности. Това означава, че агентът може да върши само своите работи и няма такава гъвкавост, както при хомогенната система. Въпреки това може да се твърди, че в околната среда тази система позволява на агентите да изпълняват множество задачи. Пример за това са птиците.

За нуждите на демонстрацията Офисът за борба с дроновете посочва искането към индустрията, че  sUAS Swarm се определя като група от безпилотни самолети, които демонстрират координирано поведение за постигане на обща цел. Компаниите за участие в демонстрациите през юни 2024 г. ще бъдат избрани до ноември т. г. При първата демонстрация офисът разглежда прехващачи за противопоставяне на малки дронове, при втората вниманието е насочено към евтини наземни и ръчни способности, а в третата демонстрация ще бъдат показани микровълнови технологии с висока мощност и други контрадронови системи.

Новата стратегия за борба с дронове на Пентагона е разработена в три направления, които включват разузнаване и оценка на заплахите, синхронизиране на съвместните способности в учения и реални бойни действия, както и обучение и изграждане на екипи. За целта Пентагонът строи училище във Форт Сил, Оклахома, за да научи бойците, как да побеждават дроновете.

Управление на въздушни и наземни безпилотни апарати с изкуствен интелект

Американска компания от отбранителната индустрия ще комбинира своите безпилотни летателни системи с технологията на базирана във Флорида компания, която е лидер в роботизираните системи за управление с изкуствен интелект. Така в бъдеще ще се формира нова мрежа от военни активи на бойното поле. Това е ценна придобивка, от която съвременните въоръжени сили се нуждаят, за да интегрират целия си персонал, транспортна и бойна техника и системи в съгласувана бойна сила.

Морската пехота на САЩ сключи договор за придобиване на новата технология, известна като RAID, за да си осигури напълно интегрирано решение за управление и комуникации на въздушни и наземни безпилотни системи. Тази плочкова система всъщност е една лека модулна раница на гърба на пехотинеца, „натъпкана“ с най-висши съвременни технологии в съчетание с един ръчен контролер за управление на въздушни и наземни безпилотни системи.

Радар с голям обсег открива ракети в силозите

Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ разработи радара LRDR с голям обсег за предоставяне на метрични данни за балистични ракети. LRDR ще замени съществуващите сензори в системата за противоракетна отбрана и ще повиши ефективността на наземните прехващачи. Целта е да се открие балистичната ракета и да се елиминира още в силоза, преди да е излетяла.

Експертите признават, че това е най-добрата противоракетна стратегия. Радарът LRDR ще бъде гръбнакаът на новата стратегия за многопластова система за противоракетна отбрана на САЩ.

Новата стратегия се опира най-вече на нововъзникналите висши технологии и способности, включително насочени енергийни оръжия, автономни безпилотни средства и способи за водене на електронна война, за да се премахнат противниковите ракети преди или малко след като са се показали над земята.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани