Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин иска освобождаването на осъден наемен убиец в замяна на американски затворници, държани в Русия, пише в. „Уолстрийт джърнъл“

[post-views]
Путин одобри изпращане на доброволци в Украйна

Президентът Владимир Путин иска освобождаването на наемен убиец от руските специални части, осъден за убийство в Германия, в замяна на американски затворници като репортера на в. „Уолстрийт джърнъл“ Евън Гершкович, съобщава изданието, цитирайки западни длъжностни лица.

Москва изведе на преден план случая на Вадим Красиков в преговорите за размяна на затворници и каза, че той е централен за всякаква сделка, казаха западни източници пред „Уолстрийт джърнъл“.

Красиков застреля Зелимхан Хангошвили, чеченски бунтовник и грузински гражданин, който според Москва е участвал в терористична атака в региона на Северен Кавказ в Русия през 2004 г.

Вестникът разказва как Красиков преследвал посред бял ден на велосипед мишената си до препълнена детска площадка в централния берлински парк „Тиргартен“. В близост до люлките Красиков извадил от раница пистолет и застрелял в гръб Хангошвили. После слязъл от велосипеда и спокойно стрелял още два пъти в главата на падналия на земята чеченец, наблюдаван от родители и деца, разказаха свидетели по време на делото, завършило с осъждането на Красиков.

Убийството на Хангошвили през 2019 г. беше описано от германския съд като целенасочено брутално послание на Русия до враговете й: „Дори да избягаш на Запад, ще те хванем“. Малко преди произнасянето на присъдата срещу Красиков през 2021 г. руският президент Владимир Путин нарежда на главния си съветник по сигурността Николай Патрушев да проучи как да бъде направена размяна на затворници, за да бъде освободен Красиков, съобщи за „Уолстрийт джърнъл“ европейски източник с контакти във висшите руски правителствени кръгове.

Това подчертава високата оценка на Путин за Красиков – бивш офицер от КГБ, оглавил по-късно наследника й ФСС.

Според западни представители оттогава Москва е поставяла Красиков на централно място в преговорите за размяна на затворници. Красиков е централна фигура в усилията на САЩ за издействане на освобождаването на хора, държани в Русия, вероятно включващи американския морски пехотинец ветеран Пол Уилан и журналиста на „Уолстрийт джърнъл“ Еван Гершкович.

Длъжностни лица в няколко държави смятат, че е възможна многостранна сделка за размяна на руски затворници в западни държави срещу западни граждани, държани в Русия, както и на излежаващи присъди дисиденти като Алексей Навални, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани