Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Комисарят на ООН по правата на човека призова за „спешен обрат“ към гражданско управление в засегнатите от преврати африкански страни

[post-views]
Израел настоява шефът на агенцията на ООН за палестинските бежанци да подаде оставка

Време за четене: 3 минути

Върховният комисар на ООН по правата на човека днес призова за „спешен обрат“ на военните преврати и връщане към гражданско управление в страните в Африка, в които през последните години военни хунти свалиха от власт избраните лидери, предаде Асошиейтед прес.

Коментарите на Фолкер Тюрк зазадоха тона на началото на есенната сесия на най-висшия орган на ООН за правата на човека, която бе открита на фона на конфликти и кризи.

В своето изказване относно продължаващата вече десетилетие криза в Сахелския регион, в страни като Мали, Буркина Фасо и Нигер, той посочи въздействието на изменението на климата и липсата на инвестиции в услуги като образование и здравеопазване като фактори, които подхранват екстремизма.

„Противоконституционните промени в управлението, на които станахме свидетели в Сахел, не са решение“, каза Тюрк. „Вместо това се нуждаем от спешен обрат към гражданско управление и отворени пространства, където хората да могат да участват, да влияят на компании и да критикуват действията или липсата на действия на правителството“, добави той.

В своето обръщение към Съвета на ООН по правата на човека Тюрк изложи списък от проблеми – от „екстремното насилие от страна на банди“ в Хаити и „безразличието“ към смъртта на 2300 мигранти в Средиземно море тази година до живеещите понастоящем в остра бедност в света 1,2 милиарда души, половината от които деца.

Тюрк насърчи държавите да дадат възможност на жените да избират безопасно прекъсване на бременността и предупреди, че ускорените депортации и експулсирания на мигранти и хора, търсещи закрила по границата между САЩ и Мексико, повдигат „сериозни въпроси“.

Той също така предупреди, че властите в Русия продължават да използват съдебната система, за да заглушават гласа на критиците, като заяви, че допълнителната присъда от 19 години затвор за опозиционния лидер Алексей Навални и 25 години за критика на Кремъл Владимир Кара-Мурза „пораждат сериозни опасения както за тези лица, така и за върховенството на закона“.

Тюрк призова за „решителни коригиращи действия“ от страна на Китай във връзка със съобщенията за употреба на насилие срещу уйгури и други предимно мюсюлмански етнически групи в западния китайски регион Синцзян и осъди задържането на защитници на правата на човека в страната.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани