Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН: Талибаните водят системна кампания срещу свободите в Афганистан

[post-views]
Съветът за сигурност на ООН е длъжен да не оставя действията на Иран без отговор, каза представител на САЩ

Време за четене: 3 минути

Талибаните водят системна кампания срещу свободата на хората в Афганистан, в това число на жените и девойките, потискани с „неизмерима жестокост“, обяви върховният комисар на ООН за правата на човека, цитиран от Асошиейтед прес.

Фолкер Тюрк каза, че човешките права са в състояние на колапс в Афганистан от повече от две години, откакто талибаните се върнаха на власт и отново премахнаха защитата от страна на институциите на всички равнища. Той призова страните членки на ООН да съдействат за промяна на тази ситуация.

„Шокиращото ниво на потискане на афганските жени и девойки е неизмеримо жестоко“, заяви Тюрк на заседание на Съвета по правата на човека към ООН в град Женева, Швейцария. „Афганистан се превърна в ужасяващ прецедент като единствената страна в света, в която жените и девойките нямат право на средно и висше образование“, добави той.

Талибаните се върнаха на власт в Афганистан на 15 август 2021 г., след като силите на САЩ и НАТО се изтеглиха от страната след продължила над две десетилетия война. Първоначално талибаните обещаха по-умерен подход, отколкото при предишното си управление между 1996 и 2001 г., но постепенно върнаха стриктното прилагане на ислямското право – шериатът.

Наред със забраната жените и девойките да учат след шести клас и отнетия им достъп до повечето форми на трудова заетост и много обществени места, талибаните тормозят и бият жени на контролните си пунктове за това, че не носят хиджаб (ислямско покривало за глава), гласи доклад, който Тюрк представи на Съвета за правата на човека. Освен това талибаните не допускат жените да пазаруват без придружител от мъжки пол.

При положение че адвокатките и съдийките са отстранени от съдебната система, жените и девойките имат по-малко възможности да получат правна защита и правосъдие, се отчита още в доклада.

Указите на талибаните предизвикаха международно възмущение. Властите в Кабул, включително върховният лидер на талибаните Хайбатула Ахундзада, обаче предупредиха другите държави да престанат да се месят във вътрешните работи на Афганистан.

АП отбелязва, че никой от талибанската администрация не е бил открит за коментар на доклада на ООН.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани