Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски благодари на България, че няма да удължи ограниченията върху износа на храни от Украйна

[post-views]
ДЕЗИНФО: Зеленски вече не е легитимният лидер на Украйна и решенията му са незаконни

Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че е благодарен на България, че не удължава ограниченията върху износа на украинско зърно от 15 септември нататък, предаде Ройтерс.

„Благодаря (на министър-председателя) Николай Денков и неговия екип, както и българските парламентаристи, които подкрепиха този ход. България дава пример за истинска солидарност“, посочи още Зеленски в социалната медия „Екс“ (доскоро „Туитър“).

По-рано днес Народното събрание (НС) прие да отпадне забраната за внос на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. Решението за позицията на Република България относно превантивните мерки по отношение на вноса на определени украински продукти беше взето със 124 гласа „за“, 69 „против“ и осем „въздържал се“.

Отчитайки солидарността на Република България с Украйна и смятайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, България не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в Република България, Република Полша, Унгария, Румъния и Словашката република на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, се посочва в решението на НС. Министерският съвет следва да предприеме необходимите действия за изразяване на тази позиция. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани