Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия проведе общонационален тест на системи си за спешно предупреждение, но в Берлин сирени така и не отекнаха

[post-views]
Германия обеща на Украйна още 52 милиона евро помощ за възстановяване

Предупредителни съобщения прозвучаха по мобилните телефони на германците и вой на аларми отекна днес в цяла Германия като част от националния тест на системата за спешно предупреждение, но в Берлин сирени така й не се чуха, предаде Асошиейтед прес.

Тестът бе проведен три години след провал на подобно изпитание на системата за спешно предупреждение. Тогава първият такъв тест от 30 години насам се провали, тъй като голям брой от сирените на гражданската защита в страната не се включиха. Проверка след това показа, че много сирени са били премахнати в Германия след края на Студената война – нещо, което е известно на местните власти. На други места системата просто не работеше. Ръководителят на германската Федерална служба за гражданска защита и помощ при бедствия, който отговаряше за организирането на тестовите предупреждения, беше уволнен.

По първоначални данни днес са се включили много повече сирени, отколкото през 2020 г. В германската столица обаче предупрежденията по мобилните телефони бяха получени, но сирените отново не се активираха.

Въпреки че предупредителният сигнал не отекна в Берлин, германската министърка на вътрешните работи Нанси Фезер заяви, че първите оценки показват, че тестът, извършен 11:00 ч. тази сутрин местно време (12:00 ч. българско), е бил „напълно успешен“.

„Нашите системи за предупреждение преминаха успешно основния стрес тест“, заяви тя и добави, че „нашата комбинация от предупредителни системи достига до почти всички в Германия“.

Неуспешният тест през 2020 г. се смята все още за национален позор в страната, която преди време бе известна със своята ефективност. През последните три години повечето системи за предупреждение бяха ремонтирани и модернизирани.

Докато сирените отекваха в различни части на Германия, мобилните телефони получиха специални известия, гласящи: „Общнонационален ден за предупреждение на Германия – няма опасност“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани