Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ ще наложат санкции на пет турски фирми в рамките на широкообхватни действия срещу Русия

[post-views]
САЩ и Турция опитаха да преодолеят разногласията помежду си, но различията остават, отбелязва АП

Администрацията на Байдън ще наложи санкции на пет компании, базирани в Турция, тъй като ги обвинява, че помагат на Русия да заобикаля санкции и подкрепят Москва във войната ѝ срещу Украйна, съобщи служител на Министерството на финансите, цитиран от Ройтерс.

Въпросните компании се занимават с транспорт и търговия. Те са обвинени, че помагат за ремонта на санкционирани кораби, свързани с руското министерство на отбраната, и подпомагат трансфера на „стоки с двойна употреба“.

Наказанията, които САЩ смятат да наложат, ще бъдат част от по-голям пакет, насочен срещу Русия, със санкции срещу над 150 субекта.

Тези действия биват предприети в деликатен момент за отношенията между САЩ и Турция, коментират от Ройтерс, тъй като Вашингтон се надява Анкара да ратифицира членството на Швеция в НАТО на предстоящо заседание на турския парламент в началото на октомври.

Съединените щати и техните съюзници наложиха широкообхватни санкции на Русия след нахлуването ѝ в Украйна, но каналите за доставки от Турция през Черно море, както и от други черноморски търговски центрове останаха отворени. Това провокира Вашингтон да отправя многократни предупреждения за износ на химикали, микрочипове и други продукти, които могат да бъдат използвани при военните действия на Москва.

Множество висши американски служители, включително заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо, пътуваха до Турция след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. като част от кампания за оказване на натиск, която цели да попречи на всички турски компании да помагат на Русия да заобикаля американските ограничения.

„През последните 18 месеца споделихме опасенията си с турското правителство и частния сектор и ги информирахме за значителните рискове от осъществяването на бизнес с тези, на които наложихме санкции и които са свързани с войната в Русия“, заяви високопоставен служител на Министерството на финансите, който се съгласи да говори за медиите, ако името му остане анонимно.

По думите му налагането на санкции „отразява постоянния ангажимент на САЩ да се насочват към физически и юридически лица, които предоставят материална подкрепа на санкционирани субекти“.

Сред белязаните компании са „Маргиана Иншаат Диш Тиджарет“ (Margiana Insaat Dis Ticaret) и „Демирджи Билишим Таджарет Санаи“ (Demirci Bilisim Ticaret Sanayi), тъй като според американското Министерство на финансите Русия разчита на тях за вноса на „така необходимите стоки с двойна употреба, които да позволят на Русия да води своята непровокирана агресивна война в Украйна“.

В доклада на САЩ се посочва, че компанията „Маргиана Иншаат Диш Тиджарет“ е извършила стотици доставки за санкционирани руски субекти, които са част от веригата за доставка на военни дронове, използвани във войната в Украйна, а „Демирджи Билишим Таджарет Санаи“ е изпратила в Русия сензори и измервателни инструменти.

Държавният департамент на САЩ ще наложи санкции и на „Денкар Шип Конструкшън“ (Denkar Ship Construction) за предоставяне на ремонтни услуги на плавателни съдове на компания, свързана с руското министерство на отбраната.

Санкции ще бъдат наложени и на базираната в Турция корабостроителна компания „Ай Ди Шип Ейджънси“ (ID Ship Agency) и на собственика ѝ Илкер Догруйол (Ilker Dogruyol), както и на „Си Ти Ел Лимитед“ (CTL Limited), която се смята за посредник, доставящ електронни компоненти с американски и европейски произход на компании в Русия.

По-широкият пакет от санкции е насочен към промишлената база на Русия, морския сектор и доставчиците на технологии, както и към съоръженията, произвеждащи и ремонтиращи руски оръжейни системи, заяви служителят.

Турция, която е член на НАТО, се стреми да поддържа добри отношения както с Москва, така и с Киев в условията на война. Тя се противопоставя на санкциите по принцип, но заяви, че те няма да бъдат заобикаляни на собствената ѝ територия и че нито един от доставените продукти не може да бъде използван от руските военни.

Отношенията със САЩ бяха обтегнати заради нежеланието на Турция да подкрепи кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна. Докато членството на Финландия стана факт през април, кандидатурата на Швеция все още не е подкрепена от Турция и Унгария.

Анкара обвинява Швеция, че укрива враждебни на турската държава бойци, главно членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), считана за терористична организация от Турция, Европейския съюз и Съединените щати.

След месеци на възражения по време на срещата на върха на НАТО през юли турският президент Тайип Ердоган се съгласи да предаде кандидатурата на Швеция за членство в НАТО на турския парламент за ратификация. Точният момент на одобрението обаче остава неясен.

САЩ многократно заявиха, че Швеция е направила достатъчно, за да покаже, че Турция няма основания за опасения, и че членството на скандинавската държава трябва да бъде одобрено веднага.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани