Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Депутатите започват работа днес с парламентарен контрол, който ще продължи до 12:00 часа

[post-views]
Депутатите започват работа. Какво да очакваме в областта на отбраната?

Депутатите ще започнат работа днес с парламентарен контрол. На председателски съвет решихме в петък във връзка с това, че е първият учебен ден, да започнем с парламентарен контрол от 9:00 до 12:00 часа и след това да продължим със законодателната програма, съобщи председателят на Народното събрание Росен Желязков при приемането на програмата за тази седмица.

На въпроси на народни представители ще отговарят министрите Юлиян Попов, Тодор Тагарев, Атанас Славов, Христо Хинков, Кирил Вътев, Георги Гвоздейков, Димитър Илиев, Андрей Цеков, Иванка Шалапатова, Калин Стоянов, Кръстю Кръстев и Галин Цоков.

След обяд депутатите ще продължат работа със законодателна дейност. Очаква се парламентът да разгледа на второ четене промените в Закона за управление на етажната собственост. Вчера в края на пленарния ден депутатите започнаха обсъждането на измененията, част от текстовете бяха прочетени, но не бяха гласувани заради изчерпване на работното време.

Промените в Закона за управление на етажната собственост предвиждат улесняване на процеса на вземане на решения. Намалява се кворумът за провеждане на общо събрание от 67 на сто на 51 на сто идеални части от общите части на етажната собственост. С текстовете за второ четене се предлага, когато не е налице изискуемият кворум, общото събрание да се отлага с един час и да се смята за законно, ако на него са представени не по-малко от 26 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, а не както досега 33 на сто. Предвижда се общото събрание да може да се провежда и в смесен режим на работа – присъствено и онлайн чрез видеоконференция, както и неприсъствено чрез декларация, подписана саморъчно или с квалифициран електронен подпис.

Законопроектът създава правна възможност за откриване на индивидуална разплащателна банкова сметка за събиране на разходите за управление и поддръжка, както и за усвояване на финансиране от други източници. Предвижда се за самостоятелен обект, в който се пребивава не повече от 30 дни в рамките на една календарна година, да се заплащат разходите за поддържане в размера, който е определен за един собственик, ползвател или обитател. Въвежда се публичен електронен регистър на професионалните управители, управителните съвети и сдруженията на собствениците към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Друга промяна насърчава използването на електрически автомобили и намаляване административната тежест при изграждането на зарядна точка в съсобствен имот. Предлага се приемането на решение от Общото събрание на етажната собственост за разполагането на зарядна точка за автомобили да става с мнозинство повече от 50 на сто идеални части от общите.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани