Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полетите на Су-25 над Елена са били безопасни

[post-views]
Полетите на Су-25 над Елена са били безопасни

Данните от обективния контрол показват, че няма нарушения, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на парламентарния контрол.

Въпросът на народните представители Станислав Стоянов и Николай Дренчев бе за ниско прелитащи военни самолети над град Елена в края на юни и началото на юли, които са породили притеснения сред населението.  Сигурността и спокойствието на гражданите са изключително важни и най-добирят начин за това е да им предоставим фактите и да разсеем техните съмнения, каза министър Тагарев.  От 26 юни до 14 юли т.г., посочи той, екипажи от авиобаза Безмер със самолети Су-25 са изпълнявали планови тренировъчни полети по маршрут за усвояване на техниката на пилотиране и самолетоводене на пределно малки височини над пресечен терен. Пътната линия по маршрута преминавала на 1 км южно от последните жилищни постройки на град Елена. Тя е определена и внимателно разучена от летателните екипажи в процеса на предварителната подготовка за полетите, подчерта министърът. Целта на тренировъчните полети, припомни той, е усъвършенстване подготовката на екипажите чрез сложни и специални подготовки, както и усъвършенстване на вече придобити умения от програмите за бойна подготовка на летателните екипажи за типа самолет.

Причините за прелитането близо да град Елена са сзързани основно с факта, че част от младият летателен състав е в етап на подготовка за усвояване на техника на пилотиране и самолетоводене над пресечен терен и отработване на приойми за преодоляване на притововъздушна отбрана чрез използване на особеностите на релефа. Всички полети са изпълнявани денем, в прости метеорологични условия, без въоръжения и със заобикаляне на населените места, а при невъзможност – над 1000 м. Такива полети, обясни министърът, не са системни, а само при придобиване и поддържане на този вид подготовка. Обикновено се изпълняват през 2-3 месеца, в зависимост от метеорологичните условия. В отговора бе посочено, че този вид подготовка е основен за щурмовата авиация от състава на Военновъздушните ни сили. В конкретиня случай полетите не са били свързани с участие в учение или друга летателна дейност на полигон от другата страна на Стара планина.

Данните от обективния контрол, заяви министърът, не показват нарушаване на режима на полетите, зададените минимално безопасни височини и ограниченията по отстояване от населените места. Спазено е ограничението за минимална височина не по-ниско от 305 м. над най-високо препятствие на терена на населени места, жилищни зони или групи от хора.

С летателния състав вече е проведен допълнителен инструктаж за спазване на мерките за безопасност при полетите на малка и пределно малка височина близо до населени пунктове, стана ясно от отговора. Предвижда се, при възможност, маршрутите да бъдат отдалечени на по-голямо разстояние от границите на населените места.

Спазването на мерките за безопасност, заяви министърът, е основен приоритет при изпълнението на всички полетни задачи. То се следи стриктно чрез средствата за обективен контрол и се анализира след всеки полет. При планиране на полети се избягва прелитането над и в близост до населени места, ако това не може да се избегне, строго се спазват утвърдените документи, регламентиращи летателната дейност. При усложнената среда за сигурност, смята министър Тагарев,  усвояването и съхраняването на сложни видове подготовка, заедно с осигуряването на приемственост между поколенията пилоти, са жизнено важни за поддържане на необходимата боеспособност и боеготовност на българските ВВС за приноса им към изпълнение на мисиите и задачите на нашите въоръжени сили.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани