Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полша срещу Италия е финала на Евроволей 2023

[post-views]
Полша срещу Италия е финала на Евроволей 2023

Полша срещу Италия е финала на Евроволей 2023
Национален отбор на Полша
Снимка: cev.eu

Стана ясен финалът на Европейското първенство по волейбол за мъже. За трофея ще спорят отборите на Полша и Италия. Полуфиналите на  шампионата,  който се проведе в няколко държави България, Република Северна Македония, Израел и Италия се състояха в Рим. Финалът е насрочен за тази събота, 16 септември. Тогава ще се проведе и мачът за бронзовите медали между Франция и Словения

Седемкратният европейски шампион по волейбол за мъже и настоящ световен първенец и шампион на Стария континент от 2021 година Италия продължава защитата на титлата си. Италианците се класираха за финала на Европейското първенство след победа на полуфиналите над олимпийския шампион Франция с 3:0 (25:21, 25:19, 25:23) в мач, игран в Рим. Съперник на домакините в битката за трофея ще бъде тимът на Полша. Финалът ще се състои в събота, 16 септември. Тогава ще се проведе и мачът за бронзовите медали между Франция и Словения. Пред 11 хиляди зрители волейболистите на Италия излязоха изключително мотивирани в двубоя с Франция, поведоха с 22:18 и спечелиха първия гейм с 25:21. Във втората част стигнаха до успешното 25:19, а в третия гейм продължиха да контролират играта и спечелиха при 25:23. Най-резултатен за успеха на домакините бе Юри Романо с 15 точки, а Даниеле Лавия добави 13. За Франция Бартелеми Шинениезе завърши с 10 точки.

Победителят от Волейболната лига на нациите през 2023 година Полша ще е съперник на Италия на финала на Евроволей 2023, след като обърна европейския вицешампион Словения с 3:1.

И Полша, и Словения пристигнаха в Рим като непобедени и са единствените отбори, които са достигнали без загуба до тази фаза в изданията на всяко от последните три Европейски първенства. Полша е настоящият лидер в световната ранглиста и победител от VNL 2023, като тимът се надява да спечели втора европейска титла. От друга страна, Словения се стремеше към първата си титла, като вече има 3 сребърни медала от 2015, 2019, 2021, но този път ще трябва да се бори за бронзовите отличия.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани