Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за достъп до обществена информация

[post-views]
НС: Родителите на деца до 12 години имат право на болничен, ако детето е под карантина

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за достъп до обществена информация, с които се транспонира европейска директива от 2019 г. относно отворените данни и повторното използване на информацията от обществения сектор. Забавянето с транспонирането е причина за откриване на наказателна процедура от Европейската комисия и налагане на имуществена санкция на България, посочва вносителят – Министерският съвет.

С измененията се въвеждат редица нови понятия и допълнителни задължения на организациите от обществения сектор. Определят се приоритетните области, в които следва да се отворят обществените данни, видовете данни, които подлежат на отваряне, в това число динамични данни, научноизследователски данни и набори от данни с висока стойност, както и условията за тяхното предоставяне.

Изяснява се кръгът на задължените субекти за предоставяне на информация за повторно използване. Като такива са посочени държавните органи, техните териториални звена, териториалните органи на изпълнителната власт и органите на местното самоуправление в България, публичноправните организации и организациите, осъществяващи научни изследвания, и организации, финансиращи научни изследвания, включително висши училища за научноизследователските данни.

Организациите от обществения сектор предоставят динамични данни за повторно използване с помощта на подходящи приложнопрограмни интерфейси (API), когато е приложимо – под формата на информационен масив за изтегляне. Организациите от обществения сектор, организациите, осъществяващи научни изследвания, и организациите, финансиращи научни изследвания, предоставят в отворен машинночетим формат със свободен достъп научноизследователските данни, получили публично финансиране и представляващи набори от данни с висока стойност.

Министерството на електронното управление ежегодно изготвя обобщен доклад за състоянието на повторното използване на информация от обществения сектор и въздействието на наборите от данни с висока стойност. Организациите от обществения сектор всяка година ще предоставят по електронен път на Министерството на електронното управление информацията, необходима за изготвяне на обобщения доклад. Той се оповестява публично на интернет страницата на ведомството, предвиждат измененията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани