Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски приветства отмяната на забраната за износ на зърно от ЕС, но предупреди съседни страни, че Украйна ще реагира на забраните

[post-views]
Швейцария прие да е домакин на мирна среща за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на ЕС да не удължава забраната за внос на зърно от Украйна и го нарече пример за истинско единство и доверие, предаде Ройтерс.

След като Полша, Словакия и Унгария обявиха, че ще наложат собствени забрани – непосредствено след оповестената от Брюксел отмяна, Зеленски заяви, че ако съседни страни нарушават правото на ЕС, „Украйна ще отговори по цивилизован начин“.

„За европейското единство сега е важно да се работи също и на двустранно равнище, така че съседите да поддържат Украйна по време на войната“, написа той в „Телеграм“ след разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

„И ако решенията на нашите съседи не са съседски, Украйна ще отговори по цивилизован начин“, добави той.

Украинският премиер Денис Шмигал също приветства решението на ЕС като „правомерна и справедлива“ и заяви, че тя ще помогне за поддържането на световната продоволствена сигурност. „Призоваваме отделните държави – членки на ЕС, да се въздържат от незаконни, едностранни ограничения върху украинските селскостопански стоки“, добави той в Телеграм. „Такива ограничения могат да станат обект на арбитраж пред Световната търговска организация“.

Той добави, че Киев е готов да работи съвместно с Комисията и съседните страни и изрази увереност, че „ще успеем да намерим обща визия и взаимноизгодни подходи“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани