Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Какво съдържа планът в 10 точки за справяне с миграционните потоци, предложен от Фон дер Лайен на остров Лампедуза

[post-views]
Какво съдържа планът в 10 точки за справяне с миграционните потоци, предложен от Фон дер Лайен на остров Лампедуза

Какво съдържа планът в 10 точки за справяне с миграционните потоци, предложен от Фон дер Лайен на остров Лампедуза
Какво съдържа планът в 10 точки за справяне с миграционните потоци, предложен от Фон дер Лайен на остров Лампедуза

Италианската агенция АНСА обобщава плана в 10 точки, който днес ппредседателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи по време на визита на остров Лампедуза с цел подпомагане на Италия да се справи с миграционната вълна, както и на ЕС да избегне бъдещи миграционни вълни.

Точка първа: Засилване на подкрепата за Италия от страна на Агенцията на ЕС в областта на убежището и европейската агенция за гранична охрана Фронтекс с цел управление на големия брой мигранти, с цел регистрирането на новопристигналите, взимане на пръстови отпечатъци, провеждане на разговори с тях и отнасянето на случаите им до съответните власти.

Точка втора: Подкрепа за трансфера на мигранти от Лампедуза, в това число и до други страни членки посредством  механизма за доброволна солидарност и с отделяне на специално внимание към непридружаваните непълнолетни и жените.

Точка трета: Увеличаване на връщането на мигранти чрез подновена, съгласувана работа с основните страни на произход на новопристигналите мигранти, а именно Гвинея, Кот Д’Ивоар, Сенегал и Буркина Фасо, за да се подобри сътрудничеството и да се улесни реадмисията на мигранти. Увеличаване на подкрепа от страна на Фронтекс в тази насока, включително по отношение на обучението и капацитета за гарантиране на бързото връщането на мигрантите в техните страни на произход.

.

Точка четвърта: Подкрепа за предотвратяване на потеглянията на мигранти чрез установяване на оперативни партньорства с цел борба срещу трафика на мигранти със страните на произход и транзит на мигрантите. Това включва и възможността за работно споразумение между Тунис и Фронтекс и специализирана координационна група в Европол, която да се фокусира върху борбата с трафика на мигранти по маршрута от Тунис до Лампедуза.

Точка пета: Засилване на наблюдението на границите по море и по въздух чрез Фронтекс и проучване на възможности за разширяване на военноморските мисии в Средиземно море. Освен това ще бъде ускорена и доставката на оборудване и засилено обучението на тунизийската брегова охрана и на други правоприлагащи органи в тази страна.

Шеста точка: Взимане на мерки за ограничаване на използването на  негодни за плаване плавателни съдове и предприемане на действия срещу веригите за доставки и логистичните вериги на трафикантите. Също така гарантиране, че лодки, с които са пътували мигрантите и които са попаднали в ръцете на властите, няма да могат да се използват по някакъв начин за повторна употреба.

Седма точка: Увеличаване на подкрепата за Европейската агенция в областта на убежището, за да прилага бързи гранични процедури, в това число и използването на понятието за безопасна страна на произход, отхвърляйки молби за предоставяне на убежище, които очевидно са неоснователни, издавайки забрани за влизане в ЕС и регистрирайки ги в Шенгенската информационна система.

Точка осма: Увеличаване на осведомеността и комуникационните кампании с цел обезкуражаване на мигрантите да предприемат пътуване през Средиземно море, като същевременно ще се работи по предлагането на алтернативи, като приемане по хуманитарни причини или установяване на законови пътища за влизане в ЕС.

Точка девета: Ускоряване на сътрудничеството с Върховния комисариат за бежанците на ООН и Международната агенция за миграциите за приемане на всеобхватен подход, базиран на миграционните пътища с цел гарантиране на защитата по тези пътища и увеличаване на асистираното доброволно връщане на мигранти от страните на транзит.

Точка десета: Прилагане на Меморандума за разбирателство между ЕС и Тунис и приоритизиране на действия с незабавен ефект с цел справяне с настоящата ситуация и ускоряване на сключването нови меморандуми за разбирателство

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани