Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Страйкър“ стреля и по дронове и хеликоптери

[post-views]
„Страйкър“ стреля и по  дронове и хеликоптери

На тази машина може да се монтира и оръжие с насочена енергия.

България иска да купи от САЩ 183 бронирани машини „Страйкър” и допълнително въоръжение, комуникационни средства и транспортна техника на максимална стойност приблизително $1 млрд. и 500 млн. Това заяви наскоро пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев, като изрази очакване, че покупката на американски бойни машини „Страйкър” за Българската армия ще бъде одобрена и от Конгреса на САЩ.

Прочутият бронетранспортьор (БТР) „Страйкър“ е разработен в Канада в началото на новия век. През последните 20 години „Страйкър непрекъснато се надгражда и модернизира. В последно време водеща американска компания разработва семейство от усъвършенствани радари MHR, които са предпочитани за системата за мобилна противовъздушна отбрана (M-SHORAD) на „Страйкър“.

През 2018 г. армията на САЩ започва да оборудва „Страйкър“ със сензори и оръжия, които да отговарят на възможностите на система за противовъздушна отбрана с малък обсег. Системата става известна като M-SHORAD. Това се прави в отговор на новопоявилата се сериозна заплаха от безпилотните летателни апарати.

Като основа на  M-SHORAD на „Страйкър“ най-напред се  интегрира модернизираната система за ПВО „Авенджър“ („Отмъстител”), която притежава ракети „Стингър“ и „Хелфайър“. Известно е, че „Хелфайър“ е създадена първоначално като противотанкова ракета, но вече е пригодна да поразява и въздушни цели.

Първоначално системата „Авенджър“ е била монтирана на четириколесна мобилна платформа „Хъмви“, но тя няма способности за оцеляване и обсег, за да се справи с маневрените сили на противника. Затова е избран „Страйкър“, защото отговаря на всички изисквания за мобилност, мощност, тегло, защита и размери. Освен това на „Страйкър“ може да се монтира и оръжие с насочена енергия. „Страйкър“ може да се оборудва и с 30-мм автоматично оръдие и лека картечница 7, 62 мм. Върху него могат да се интегрират и полусферичният радар MHR, и оръжия с насочена енергия с  цел неутрализиране на безпилотни летателни апарати.

В средата на 2019 г. армията на САЩ насочва усилията си за оборудване на БТР „Страйкър“ с лазерно оръжие. През юли 2021 г. е проведена бойна стрелба с оборудвания с лазер „Страйкър“ по реалистичен сценарий. Лазерът е с мощност 57 кВт и е предназначен за защита от безпилотни летателни апарати, хеликоптери, както и от ракетни, артилерийски и минохвъргачни заплахи. Един взвод ще разполага с четири машини, оборудвани с лазери.

Най-новото превъплъщение на „Страйкър“ се нарича ядрено-биологична, химическа разузнавателна машина (NBCRV). Върху нея е монтирана химическа, биологична, радиологична и ядрена разузнавателна конфигурация, която ще обслужва бойните екипи на бригадата. Тази конфигурация или система може да открива и предупреждава за различни видове замърсявания, както и да взема проби. Високоскоростният, мобилен и брониран „Страйкър“ разполага с различни детектори, откриващи химически, биологически и радиологични замърсявания в околната среда и автоматично интегрира информацията за замърсяванията. Чрез бордовите навигационни и метеорологични системи предава информацията на командването, в резултат на което се вземат мерки за опазване на здравето на личния състав на бойното поле. Може да събира и проби за анализ.

Корпусът на „Страйкър“ има дължина 6, 95 м, ширина 2, 72 м, височина 2, 64 м. Екипажът е от 2 души и 9 бойци. Основното въоръжение включва картечница 12, 7 мм, 40-мм гранатомет, 30 мм-оръдие, 105-мм оръдие, вече свалено от въоръжение, картечница 7, 62 мм. „Страйкър“ е колесен, 8х8, има обсег 500 км и развива максимална скорост до 97 км/ч.

Американската армия нарече своята система за противовъздушна отбрана с насочена енергия (лазер), базирана върху „Страйкър“ – „Гардиан“. Първият прототип беше тестван успешно на ракетния полигон „Уайт Сандс“, Ню Мексико, срещу  едно-, дву- и трикласни безпилотни летателни системи и ракети, артилерия и минохвъргачки.

Уникален самолет за разузнаване

Израелската отбранителна индустрия разработи нов самолет под името „Орон“ (Оron). Самолетът притежава  безпрецедентни възможности за наблюдение и разузнаване, позволяващи наблюдение в реално време на движенията по земята при различни метеорологични условия и видимост. Според експертите „Орон” е съвместно многодомейново мултисензорно решение, което ще предостави на Въоръжените сили възможности за промяна на играта за противодействие на заплахи от близо и далеч.

Израелското министерство на отбраната обяви, че тестовете на „Орон“ са започнали и че това е най-модерният самолет в света. Самолетът е проектиран да проследява множество цели на огромни разстояния при различни метеорологични условия. Това е многоцелеви разузнавателен самолет с вграден изкуствен интелект. Системите на самолета включват уникална технологична експертиза, натрупана през годините в рамките на отбранителната индустрия.

Нова ракетна система работи заедно с „Пейтриът“ и „Хаймарс“

Полските въоръжени сили придобиват най-новия вариант на южнокорейската многоракетна артилерийска система К239 „Чунму“. Новата установка ще бъде част от интегрираната система за противовъздушна отбрана на страната. Обсегът на установката е до 80 км. „Чунму“ е модерна система, която в Полша ще работи съвместно с американските „Пейтриът“ и „Хаймарс“.

К239 „Чунму“ изстрелва различни управляеми или неуправляеми артилерийски ракети. Системата е базирана на камион 8х8 с дължина 9 м, ширина 2, 5 м и височина 3 м. Камионът има общо тегло 25 т и побира 3 души екипаж.

Носи в две отделения по 6 управляеми ракети К239. Двигателят е „Хюндай“, дизел, 450 к. с. Системата има обсег до 450 км, развива максимална скорост до 80 км/ч. Поразява целта с точност до 15 м. Ракетата е дълга 3, 96 м. Системата „Чунму“ може да изстреля 12 ракети за една минута. Кабината на камиона е бронирана.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани