Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отново напрежение в Нагорни Карабах, Азербайджан започна антитерористична операция

[post-views]
Отново напрежение в Нагорни Карабах, Азербайджан започна антитерористична операция

Азербайджан започна антитерористична операция в отцепилия се регион Нагрони Карабах, намиращ се под арменски контрол, заявиха от министерството на отбраната в Баку. Сирени за въздушна тревога прозвучаха в спорната област. Съобщава се за най-малко 11 азербайджански полицаи и цивилни, убити при експлозия на мина и още един инцидент.

Минстерството на отбраната в Баку обвини арменските въоръжени сили в Нагорни Карабах в системен обстрел на азербайджански военни позиции. В отговор са предприети „целенасочени антитетористични действия“, които да гарантират изтеглянето на формированията от Арменската армия от наша територия, се казва в съобщението на ведомството.

Баку настоя, че операцията не засяга мирното население или цивилни обекти и увери, че атаките са насочени срещу легитимни военни цели, които са унищожени чрез използването на оръжия с висока точност. Министерството на отбраната в Ереван на свой ред заяви, че обвиненията за нападения от арменска страна не отговарят на действителността.

Съобщения за артилерийски обстрел дойдоха от столицата на Нагорни Карабах, като в ранния следобед арменските власти увериха, че ситуацията по границите на страната е относително спокойна.

Припомняме, че от месеци напрежението в Нагорни Карабах остава високо. Районът е етнически арменски анклав, в който живеят над 120 хиляди души, но е признат като част от територията на Азербайджан и често става повод за конфликт между двете страни. През декември пък Баку установи де факто блокада на единствения път до Нагорни Карабах – Лачинския коридор, което доведе до хуманитарна криза.

Най-ново

Единична публикация

Избрани