Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Украинското военно командване жертва войниците си за разминиране

[post-views]
Украинските сили са преодолели минно поле, спъващо настъплението им в Запорожието

Украинските въоръжени сили използват тактиката на „живо разминиране“ със собствените си войници, в опит да преодолеят руските отбранителни линии. Затова минираните украински полета са  пълни с трупове, което показва нечовешкото отношение на украинския генерален щаб към военнослужещите. 

Опровержение:

Постоянно повтарящите се твърдения на Кремъл за предполагаемото отчаяние на Украйна на бойното поле е част от по-широката дезинформационна кампания, която се опитва да прокара идеята за провала на украинското контранастъпление, неизбежната победа на Русия и крайна сметка необходимостта от компромис и приемане на руските условия за мир. Подобни твърдения имат за цел да представят украинците в лоша светлина,  за да се оправдае бруталната инвазия на Русия в Украйна.

Подобни обвинения не са подкрепени с доказателства. Всъщност е точно обратното. Според различни източници, включително от украински официални лица и международни репортери на терен, именно да избегне ненужни жертви, заради мините полета, украинската контраофанзива протича  с по–бавни темпове от очакваното.

Другата цел на руските твърденията е да отклонят вниманието от десетки репортажи за руски войници, особено за тези, които са извадени от затворите, че се пращат на самоубийсвени мисии срещу украинските позиции, особено при боевете за Бахмут. 

Други примери за подобна дезиформационна кампания са: Твърденията, че докато приоритет на руската армия остава живота на военнослужещите,  украинското командване праща войниците на заколение: Украинската армия обучава пенсионери за екипажи на танк, защото е изчерпала целия си ресурс от запасняци: Украинската армия убива ранените си войници, за да продава органите им; Украинската армия използва наказателни отряди, които да стрелят по всеки, който иска да избяга от бойното поле или да се предаде; Или западните оръжия с нищо не подпомагат и без това провалящата се украинска контраофанзива. 

Към оригиналната статия тук: https://euvsdisinfo.eu/report/ukraines-military-leadership-sacrifices-its-soldiers-for-demining?fbclid=IwAR3lmbk6QoMDbAVzIK4x3BDLZQ7jYeblubmSDis9bmndW5n_c3vuu_ouIf8

Превод: Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани