Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфо: Украйна атакува пазар в Константиновка при посещението на Блинкен

[post-views]
Конфликтът в Украйна: Руската армия подложи Киев и Харков на ракетен обстрел

Украинската армия извърши ракетен удар срещу пазар в Константиновка. Зеленски обвини Русия в поредното военно престъпление, но всеки път, когато режимът в Киев е в криза по отношение на подкрепата от западните си „партньори“, се случва нещо подобно. Повече от вероятно е да става дума за планирана провокация, съвпадаща с пристигането на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Киев.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Твърдението е невярно. Атаката срещу пазара в Константиновка почти глобално беше приписана на Русия, която в същия ден, съвпадащ с посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Украйна, бомбардира и множество други цели в страната, включително Киев и дунавския пристанищен град Измаил. Украинските власти незабавно осъдиха атаката, за разлика от Руските власти, които първоначално запазиха мълчание, преди дезинформационните наративи, обвиняващи Украйна, да започнат да се разпространяват в про-Кремълските медии.

Константиновка остава под украински контрол и в миналото вече беше обект на многобройни руски атаки, като тези през март и септември 2022 г. и отново през март 2023 г. Русия има в досието си както нападения срещу цивилни райони в Украйна, така и обвинения срещу насрещната страна в операции „под фалшив флаг“.

Други примери за подобна дезинформационна кампания са и твърденията, че медиите погрешно обвиняват Русия за бомбардировката на ЖП гарата в Краматорск, че зверствата в Изюм са постановка на Украйна чрез контролирани медии, че Западът може да прибегне до стария си метод на „фалшивия флаг“ с химическа атака в Донбас или че Буча е поредната украинска провокация.

Вижте оригиналната публикация тук

Превод: Атина Пашова

Най-ново

Единична публикация

Избрани