Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Операцията в Нагорни Карабах продължава, Азербайджан съобщи за 60 превзети арменски позиции

[post-views]
Отново обстрели по границата на Армения и Азербайджан

Азербайджанската военна операция в Нагорни Карабах продължава втори ден. Армията е превзела повече от 60 арменски позиции, съобщи Министерството на отбрната в Баку. Ереван на свой ред осъди действията като агресия и отрече да поддържа постоянно военно присъствие в спорния южнокавказки регион.

Антитеористичната операция в Нагорни Карабах ще продължи до падането на местния режим, обявиха властите в Азербайджан. Министерството на отбраната в Баку посочи, че е унищожено значително военно оборудване, принадлежащо на Арменските въоръжени сили, включително превозни средства, артилерийски и противовъздушни установки.

По данни на местните власти в Нагорни Карабах от началото на офанзивата са загинали най-малко 27 души, включително двама цивилни, а ранените са десетки.

Още във вторник етническите арменци в Нагорни Карабах призоваха за примирие и незабавни преговори. Баку заяви, че разговори са възможни след като арменските военни формации се предадат, а „незаконният“ им режим се разпусне, с което потвърди амбициите си за контрол върху спорния регион. Арменският премиер Никол Пашинян на свой ред осъди Азербайджан за операцията и я определи като етническо прочистване.

Москва и Вашингтон реагираха на случващото се с призив към азербайджанския президент Илхан Алиев за прекратяване на военните действие и връщане към примирието от последната война преди 3 години.

Междувременно в арменската столица Ереван избухнаха масови протести с искане за оставка на премиера Пашинян, като демонстраните влязоха в сблъсък с полицията. Органите на реда използваха шокови гранати срещу протестиращите. Съобщава се за пострадали и задържани.

Най-ново

Единична публикация

Избрани