Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Абсурдите на дезинформацията: САЩ притежавали ниви в Украйна

[post-views]
Орбан пред "Билд": Путин в никакъв случай няма да нападне страна от НАТО

Пламен ПЕТРОВ

Дори и кремълските пропагандисти могат да завидят на Виктор Орбан

Абсурдите на дезинформацията: САЩ притежавали ниви в Украйна
Абсурдите на дезинформацията: САЩ притежавали ниви в Украйна

В края на миналата седмица унгарският премиер Виктор Орбан накара щатните пропагандисти на Кремъл от руските държавни медии да му завиждат. Той надмина дори техните наглост и склонност да лъжат относно Украйна, заявявайки, че „украинското зърно всъщност не е украинско, а търговски продукт от земи, които САЩ вероятно притежават от дълго време“.

Намерих това изявление в сайтовете на „Гласове“ и „Обективно“ (Вижте само какво име за сайт, разпространяващ основно кремълска пропаганда!). Първоначално се усъмних, че дори и Орбан може да изрече такава глупост, може би пък нашенските фенове на Путин са пресолили манджата по собствена инициатива. Проверих на руски – твърдението на бившия либерал и днешен върл консерватор Орбан за украинското зърно го има в РИА „Новости“, ТАСС, Спутник, „Московский комсомолец“ и т.н. Но окончателно се убедих, че има такова изказване, след като го намерих на англоезични унгарски сайтове.

И така, възможно ли е САЩ да притежават земеделски земи в Украйна „от дълго време“. Не, разбира се. Първо, защото САЩ като държава и правителство не се занимават с аграрен бизнес, Байдън не сее жито и не го продава, в Америка това е работа на частните фирми. Но може би пък корпорации от САЩ са накупили украински ниви? И това твърдение е абсурдно, защото чужди физически и юридически лица въобще не могат да купуват земя в Украйна. През 2020 г. Върховната Рада прие закон, който позволява само на украински физически лица да купуват земя от 1 юли 2021 г., а за украински фирми това ще бъде възможно от 2024 г.

И накрая – може ли американски компании да оперират на украинския земеделски пазар като арендатори на земя? Да, това е възможно чрез регистрацията на местни юридически лица. Случва ли се? Да, но в малък обем. Намерих един пространен доста левичарски доклад на изследователски институт от Калифорния от тази година, който описва най-големите играчи в украинския агробизнес. На първите три места са холдинги, основани и контролирани от украински олигарси. На четвърто и пето място са фирми, които са дъщерни на американски компании. Взети заедно, те обработват (подчертавам – обработват земята, но не са нейни собственици!) 585 хил. хектара, което е 1,8% от общото количество обработваема земя в Украйна – 33 млн. хектара.

Интерес в украинското земеделие имат и банките, които кредитират аграрните производители. На първо място това са местни финансови институции, но има и доста заемен капитал от чужбина. Най-много пари в украинското земеделие е инвестирала Европейската банка за възстановяване и развитие – около 1 млрд. евро за период от 15 години (2008–2023). И това е логично – Украйна притежава много плодородна обработваема земя, равна на една трета от обработваните площи в целя Европейски съюз. Такъв огромен ресурс трябва да се развива, а нормалният път за развитие е чрез кредити и чужди инвестиции.

Друга спекулация е това, че украинските земеделски продукти били третирани с някакви отровни препарати и затова не отговаряли на стандартите на Европейския съюз. Трябва да е ясно, че на границите на ЕС се осъществява фитосанитарен контрол, досега няма открит внос на отровни храни от Украйна. Но тук топката е повече в нашето поле – независимо дали става въпрос за внос на украински, турски или македонски продукти, или пък за родни български стоки контролът от страна на държавата трябва да бъде стриктен. Абсолютно недоказани са и твърденията, че Украйна изнасяла в Европа генномодифицирани жито, царевица и слънчоглед. Да, в украинското законодателство няма изрична забрана или пък разрешение за използване на ГМО семена, но при внос в ЕС от украинските износители се изисква сертификат за липса на ГМО култури. И тези сертификати не се приемат на юнашко доверие, правят се и лабораторни проверки.

Независимо от това кога и как ще завърши войната Украйна ще става все по-сериозен фактор в търговията с аграрни продукти в Европа. Според споразумението за асоцииране, което Киев подписа с ЕС през 2014 г., до 2027 г. трябва да паднат всички мита и други търговски бариери пред вноса на украински селскостопански стоки в Евросъюза.

Най-ново

Единична публикация

Избрани