Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Димитър Хлебаров: В Командване КИПКО хората са основен приоритет

[post-views]
Бригаден генерал Димитър Хлебаров: В Командване КИПКО хората са основен приоритет

Бригаден генерал Димитър Хлебаров: В Командване КИПКО хората са основен приоритет
Бригаден генерал Димитър Хлебаров

Киберпространството се превръща в арена за провеждане на военни операции, казва командирът на Командването за комуникационно-информационна поддръжка (КИП) и киберотбрана

– Г-н бригаден генерал, на прага сме на 145-годишнината от създаването на Свързочните войски. Кои изначални качества на свързочниците, утвърдили се през десетилетията, формират и днешния облик на воините по КИП и киберотбрана?

– На 25 септември се навършват 145 години от деня, в който е създадено първото свързочно подразделение на следосвобожденска България. От създаването си до днес в редиците на Свързочните войски са служили достойно хиляди офицери, сержанти, войници и цивилни служители. Всеки един от тях е оставил частица от себе си, част от своя живот, част от своята младост. В резултат на техния упорит труд, воля и всеотдайност Свързочните войски са се развивали и съхранили през годините.

Министър Тодор Тагарев и Андриа Брулет-Родригез прерязват лентата за откриването на Security Operations Center (SOC)
Фото МО

Винаги съм определял хората като основен приоритет на една система. През всичките тези години българските свързочници са извървели път, изпълнен с много предизвикателства, професионално и личностно усъвършенстване. Качества като дисциплинираност, преданост, отговорност и непоколебимост при изпълнение на своя воински дълг към Родината/отечеството са основата на воинския облик на свързочниците през десетилетията. Способността да работят в екип, в екстремални условия правят свързочниците психологически устойчиви и мотивирани професионалисти.

От съществено значение са и техните технологични познания и умения, които са гарант за осигуряване на ефективна КИП и киберотбрана (КИПКО) на въоръжените сили на Република България. Затова и до днес се стремим да придобиваме и развиваме нови професионални и лидерски качества сред военнослужещите.

– През последните две години наследник и продължител на славната история на Свързочните войски е Командване КИПКО. Какви са основните постижения на Командването досега? По кои основни направления работи Командването?  

– В изпълнение на Плана за развитие на въоръжените сили на Република България до 2026 г., Стационарната комуникационна и информационна система се реорганизира в Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана, считано от 01.09.2021 г. Командване КИПКО стана част от състава на Българската армия и премина в подчинение на началника на отбраната.

Процесът на структуриране и организационно изграждане премина успешно и Командването работи в тясно сътрудничество с всички дирекции от Щаба на отбраната, от Министерство на отбраната и с Щабовете на видовете въоръжени сили, както и с Министерство на електронното управление, Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта и съобщенията, ДАНС, НСО, общини и други държавни органи и институции, с които работим в синергия.

Модернизацията на техниката повишава способностите на комуникационно-информационната система в Българската армия
Фото Красимир Тодоров

Свидетели сме на бързи темпове на промяна и иновации по целия свят. Дигиталната епоха ни поднася предизвикателствата на динамични технологични промени във всички сфери на обществения живот. Киберпространството се превръща в арена за провеждане на военни операции и обект на националната сигурност. Не случайно НАТО определя киберпространството като пети домейн, важен за сигурността и отбраната. Тази тенденция за решаващото значение на технологичните иновации и дигиталната трансформация за изграждане на ефективна система за колективна отбрана на страните членки е залегнала и в новата стратегическа концепция на НАТО.

В този контекст пред Командване КИПКО стои нелеката задача да търси и намира различни подходи за развитие на способности за изпълнение на поставената мисия.

Приоритетните направления са:

•        технологично обновяване на мрежовата информационна инфраструктура;

•        изграждане на система за киберотбрана;

•        повишаване на подготовката на специалистите по КИС и киберсигурност;

•        търсене и прилагане на нови възможни подходи и инструменти за привличане, развитие, задържане и мотивация на специалистите в областта на IT и киберсигурността.

Към момента командването поддържа необходимите способности за КИП на системата за командване и управление, както и начални способности за киберотбрана, като тенденцията е до края на 2026 г. да се достигнат пълни оперативни способности в тази област.

– Как работи Командването в областта на киберотбраната? Войната в Украйна влияе ли на броя и интензивността на хакерските атаки към комуникационно-информационните системи на централните държавни структури и тези от областта на националната сигурност?

– Командване КИПКО разполага с малък но отлично подготвен екип за изпълнение на вменените ни задачи по киберзащита, като основно внимание се обръща на мрежите с достъп до интернет, където и предизвикателствата са най-значими. Тази мисия се изпълнява основно от Центъра за управление и киберотбрана (ЦУКО), в чиято инфраструктура са ситуирани и специализираните системи за наблюдение и разследване на евентуални киберзаплахи. Специалистите от ЦУКО използват съвременни, скъпоструващи инструменти, като ежедневно трупат опит и знания с оглед на динамичната среда в кибердомейна. Основно средство за превенция в новия домейн е модернизацията на инфраструктурите и обмяната на опит с частния сектор и партньори от НАТО.

Само преди няколко дни, на 14 септември, от министъра на отбраната Тодор Тагарев и изпълняващата длъжността посланик на САЩ Андриа Брулет-Родригез беше открит Security Operations Center (SOC) в Центъра за управление и киберотбрана, който ще разшири киберспособностите на Българската армия и ще постави основите на развитието на Киберкомандването.

Въпреки използването на автоматизация и изкуствен интелект за адекватната защита на системите на МО и БА от кибератаки липсата на достатъчен на брой и добре подготвен персонал остава основен проблем, стоящ пред Командване КИПКО. За справяне с наболелия проблем са предприети множество стъпки за разширяване на киберкапацитета на ЦУКО, за да може то да отговори на нарастващата нужда от адекватна киберзащита.

Войната в Украйна е още един пример за нуждата от своевременно развитие на киберзащитата на стратегическо, оперативно и тактическо ниво. Кибератаките, на които е подложена нападнатата страна, целят по-скоро да нанесат разрушителни и възпрепятстващи удари върху дигиталните  критични инфраструктури за разлика от заплахите, пред които е изправено Командване КИПКО. Опити за проникване във военните мрежови инфраструктури е имало и преди и винаги ще има, било то от любопитство от страна на отделни индивиди, или интерес от организации с различни цели. Наше задължение е да запазим целостта и устойчивостта на информационните системи и развиването на киберкапацитет като приоритет за Командване КИПКО, за да можем да отговорим на постоянно еволюиращите заплахи в кибердомейна.

– Какви основни предизвикателства решавате по отношение на личния състав на Командването? Имате ли некомплект?

– Командване КИПКО има сравнително нисък некомплект на личен състав. Практиката показва, че свободните места се запълват предимно чрез регистрите за вакантни длъжности за военнослужещите или чрез мотивирани предложения.

Една от важните специфики на Командване КИПКО е, че в него е концентрирана голяма част от експертизата на Въоръжените сили в областта на информационните технологии, киберсигурността, комуникациите и инженерно-техническите системи. Както винаги, съм казвал, за мен човешкият фактор е основен приоритет. В нашата област липсата на кадри не би могла да се компенсира с други освен с висококвалифицирани специалисти и затова те са наш ценен капитал.

Като се има предвид, че човешките ресурси са най-важният ни ресурс, а тяхните подготовка и мотивация са основни императиви за изграждането на отбранителни способности, главната цел на Командването е да бъдат осигурени благоприятни условия за създаване на ефективен модел за кариерно развитие на специалистите в областта на информационните, комуникационните системи, киберсигурността и инженерно-техническите системи.

За съжаление, статистиката показва, че същите тези специалисти на пазара на труда получават възнаграждения, в пъти по-големи от получаваните като военнослужещи, а това неизменно води до нарастване на риска от текучество на подготвени специалисти към частния сектор.

Съвместно с дирекциите от МО и ЩО успяхме да повишим заплащането за класна специалност за експертите в областта на информационните технологии и киберсигурността. Търсим и други инструменти за допълнително материално стимулиране за специалистите, ангажирани в разработването и внедряването на нови информационни системи за нуждите на МО и БА. Искрено се надявам да срещаме и занапред разбиране по тази тема от политическото и военното ръководство на МО. 

– В социално-битов план какви подобрения на работната среда и инфраструктурата във формированията се извършват, за да бъде службата на личния състав пълноценна и ефективна?

– Работната среда е от изключително значение, тъй като допринася за пълноценната и ефективната служба на личния състав и влияе положително на неговите ефективност и мотивация. Предприели сме редица инициативи за подобрение на работната среда и инфраструктурата в нашите формирования. Те обхващат обновяване на офисоборудването, обновление на компютърната техника и комуникационните средства, ремонт на сградния фонд по места – поетапна подмяна на дограма, водопроводи във войсковите райони на формированията, ремонт на санитарни помещения и др. Най-мащабният проект в това отношение е капиталният ремонт на сградата на щаба на в. ф. 48450 – Ямбол. Вярвам, че тези подобрения ще допринесат за повишаване на мотивацията на личния състав от Командването и структурата да стане още по-привлекателна за военна служба.

– В какви основни направления се извършват техническото и технологичното обновление на формированията и структурите от Командването? На какъв етап е работата по проекта „Странджа”? Кои са накратко останалите основни проекти, по които Командването продължава да работи?

– Променената среда за сигурност, бурното развитие на информационните технологии и тяхното навлизане във военното дело налагат промяна и в подходите за изграждане и развитие на КИС на ВС. Съгласно съвременните концепции за водене на въоръжена борба КИС трябва не само да поддържа управлението, но и да реализира интеграцията на бойните системи. Това поставя нови изисквания в допълнение на съществуващите, а именно адаптивност, достъпност, самоизграждане, пълен контрол и възможност да обработва огромни масиви от данни. Именно в тази посока са фокусирани и нашите основни усилия – изграждане на съвременна, високотехнологична и добре защитена мрежова информационна инфраструктура, която да удовлетвори тези изисквания.

Що се отнася до проекта „Странджа“, след задълбочен анализ на изпълнението на договора и допълнителните споразумения към него, както и насоките за развитие на Въоръжените сили и потребностите на системата за командване и управление се установи необходимостта от доизграждане на проекта за разширение и развитие на Стационарната комуникационно-информационна система на Българската армия „Странджа-2” до обема му по Актуализиран системен проект. Така ще се постигне осигуряване на все по-нарастващите изисквания към комуникационно-информационното осигуряване на системата за командване и управление.

Основните проекти, по които работим в момента, са свързани с технологичното обновяване на мрежовата информационна инфраструктура и изграждане на способности за киберотбрана, а именно:

• изграждане на модерни, високопроизводителни и надеждни изчислителни центрове за данни в потребителските КИС за обмен на класифицирана и некласифицирана информация;

• технологично обновяване на мрежовото оборудване и системното програмно осигуряване в потребителските КИС;

•        изграждане на център за управление на сигурността – SOC, който да осигури извършване на проактивно наблюдение на КИС на БА, своевременен анализ и оценка на уязвимостите и заплахите в киберпространството;

•        изграждане на виртуална частна мрежа (VPN) за нуждите на БА в интернет среда;

•        изграждане на виртуална среда за тренировки и обучение (Cyber Range) – по линия на двустранното сътрудничество с правителството на САЩ;

•        сътрудничество с Националната гвардия на Тенеси (TNG) – обучения, тестове за уязвимости на критични КИС.

В заключение, техническото и технологичното обновление на Командване КИПКО са непрекъснат и динамичен процес. Ние сме ангажирани да инвестираме в нови технологии и решения, които да поддържат високите ни стандарти на киберсигурност и комуникационна и информационна ефективност. Проектът „Странджа” и останалите основни проекти са част от нашата стратегия за развитие на способности за КИП и киберотбрана, за да се справяме успешно с бъдещите предизвикателства.

– За какви основни учения и тренировки се подготвят военнослужещите от Командването?

– Участието на Командване КИПКО в учения и тренировки (национални и международни) е от съществено значение за изграждането и развитието на способности за КИП и киберотбрана, които да ни позволят ефективно и адекватно да реагираме на съвременните предизвикателства и заплахи в киберпространството.

В областта на киберсигурността специалисти от Командването участват в редица международни учения и тренировки, като:

•        Ежегодното учение по киберотбрана LOCKED SHIELDS, организирано от Центъра на НАТО за изграждане на способности по киберотбрана (CCDCOE), Талин, Естония;

•        CYBER COALITION – учението цели да подобри и тренира координацията и сътрудничеството между НАТО и националните способности за киберотбрана както военни, така и/или граждански в съответствие с националните роли и отговорности;

•        През 2024 г. Командване КИПКО планира участие в учение на НАТО Coalition Warrior Iteroperability Exploration, Experimentation, Examination, Exercise (CWIX).

– Какво пожелание ще отправите към личния състав на Командване КИПКО за предстоящия празник?

– Ще поздравя не само военнослужещи и цивилни служители от Командване КИПКО, но и всички специалисти, с които заедно осъществяваме комуникационно-информационна и навигационна поддръжка на системата за командване и управление на въоръжените сили и на страната. Благодаря ви, че в тези динамични времена всеотдайно и отговорно изпълнявате задълженията си, носите дежурство, учите се и надграждате постигнатото. Честит празник!

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани