Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полк. доц. д-р Дилян Димитров: Работим активно за привличане на курсанти и студенти

[post-views]
Полк. доц. д-р Дилян Димитров: Работим активно за привличане на курсанти и студенти

През следващата седмица отбелязваме 75 години артилерийско образование у нас, казва деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“.

Полковник доц. д-р инж. Дилян Димитров е декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“  при НВУ „Васил Левски” – Велико Търново. Той е роден на 14 юни 1973 г. в Русе. Завършва ВВУАПВО „П. Волов“ – Шумен. Военната му специалност е „Офицер от Зенитно-ракетни войски”, а гражданската е „Радиоинженер”. Завършил е и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Счетоводство и контрол”. Започва службата си през 1996–1999 г. като началник на ракетно-огнева група – Бургас. Преди да бъде избран за декан, в периода 2016–2018 г., е началник на катедра „Комуникационни мрежи и системи“. Владее английски и руски език. Женен, с едно дете.

– Г-н полковник, с Указ №1657 на Президиума на Великото народно събрание през 1948 г. се сформира Народно военно артилерийско училище „Георги Димитров“, разположено в София. От 1951 г. училището се дислоцира в Шумен. Факултетът, който ръководите, пази ли днес традициите на военното училище?

– Да, през 1948 г. е създадено Народното артилерийско училище, като освен в София има част от учебния му артилерийски полк, разположена в Сливница. В началото на 1949 г. е определен за патрон Георги Димитров и то започва да се нарича Народно военно артилерийско училище „Георги Димитров”. През годините от 1948 до 2023 артилерийското училище дава на Българската армия и обществото ни над 52 200 офицери, студенти и лидери. Всички те водят българските войници в овладяването на новаите техника и въоръжение и в укрепването на новата Българска армия. Те са и тези, които поемат своята отговорност на различни длъжности и постове в публичния и частния сектор. Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ пази тези натрупани през годините традиции, като ги предаваме на нашите възпитаници. Това са традициите в обучението и възпитанието. Тук се стремим да предадем духа на Артилерийското училище на всеки един от тях. Да не забравят къде са учили, кои са били техните преподаватели и командири, техните другари и колеги.  Има много интересни традиции, като една от тях са стрелбите на полигон „Марково“ в началото на всяка учебна година. Те са като запазена марка за повишаване на мотивацията на новоприетите курсанти. На тези стрелби участва целият личен състав на факултета.

– Как ще отбележите 75-годишнината на артилерийското военно образование у нас?

– През следващата седмица от 25 до 29 септември ще отбележим 75-ата годишнина от създаването на       Училището с редица мероприятия. През първия ден е официалната част с ритуал по награждаване и празничен концерт. На втория ден е откриването на международната конференция „Отбранителни технологии – Шумен 23“. На 29 септември ще се проведат и демонстративните стрелби на полигон „Марково“. В тях ще участват освен новоприетите курсанти и войниците от доброволния резерв, които в момента се обучават при нас. Традиционно очакваме да присъстват много ученици от Североизточна България.

– Имате ли информация колко артилерийски командири е подготвило училището, а по-късно – факултетът, за Българската армия?

– През тази година преиздадохме осъвременен „Летопис на артилерийското училище“. Една част от този летопис е посветена на командирите и лидерите, които са възпитаници на Артилерийското училище. Ще си позволя да цитирам някои данни от летописа. Ще изброя част от генералите, без да имам претенции за изчерпателност: генерал-майор Ангел Марин; генерал-майор Вълчо Фотев; генерал-майор Найден Боримечков; генерал-майор Илия Ленков; генерал-майор Стефан Узунов; генерал-майор Иван Янков; генерал-майор Борис Бобев; генерал-майор Иван Динев; генерал-майор Аню Ангелов; генерал-майор Илия Илиев; генерал-майор Илия Станков; генерал-майор Ангел Златилов; бригаден генерал Ангел Главев; бригаден генерал Божин Гаврилов; бригаден генерал Йохан Петков; бригаден генерал Румен Андреев; бригаден генерал Ваньо Славеев; бригаден генерал Васил Джелебов; бригаден генерал Стефан Янев; генерал-лейтенант Димитър К. Илиев; бригаден генерал Радостин Илиев; генерал-майор Тодор Дочев; бригаден генерал  Иван Маламов; бригаден генерал Иван Иванов; бригаден генерал Станимир Петров Йорданов; бригаден генерал Здравко Пехливанов и много други. Не само офицери, но и лидери в нашето общество!

– Винаги сте били в челото на внедряването на иновации в учебния процес. Кое е новото във факултета през последните години?

– През 2022 г. направихме нови учебни планове за курсанти и студенти. Актуализирахме специалността на компютърните специалисти – компютърни системи и киберсигурност. Всъщност специалисти по киберсигурност обучаваме още от 2016 г. Имаме и нови разработени учебни планове по изкуствен интелект, като мога да се похваля, че интересът тази година към тази специалност е много голям. Да не забравяме и възстановената военна специализация „Артилерийско инструментално разузнаване“ с гражданска специалност „Геодезия“. Тук специалистите излизат като инженери по геодезия, картография и кадастър. По един от националните проекти реализирахме вътрешна оптична мрежа с много голяма скорост на предаване на данните. Довършваме и изграждането на  Data Center  център със зали за провеждане на учения по киберсигурност. Мога да се похваля също и с успехите на нашите курсанти при провеждането на международни учения по киберсигурност.

– С какво факултетът привлича обучаемите курсанти и студенти?

– За да привлечем обучаеми, разчитаме именно на тези нови специалности и традиционно добрия и интересен подход на преподаване от страна на нашия академичен състав. Посещаваме училищата, като показваме възможностите на факултета и университета. Включваме обучаемите в редица национални и международни проекти. Това се предава от по-големите към по малките курсове, включително и тази информация излиза навън към техни приятели. Така повишаваме интереса към нашите специалности както за курсанти, така и за студенти.

– Успявате ли да подобрите учебно-материалната база и битовото устройване на курсантите?

– Учебно-материална база се обновява непрекъснато. Миналата година открихме нов битов корпус за настаняване на курсанти. В момента е проектиран за основен ремонт Културният дом с киносалона. Предвиждаме той да стане място за провеждане на научни форуми с международно участие. Знаете, че един от най-хубавите спортни комплекси е при нас. Планираме да извършим и ремонт на самия стадион.

– Какво ще пожелаете на тези, които са преминали обучанието си в артилерийското училище, и на днешните преподаватели, командири, курсанти и студенти?

– Първо, искам да благодаря на тези, които са преминали или преминават обучението си в Артилерийското училище за направения избор. На преподавателите, че са решили да се реализират именно тук, на командирите – да възпитават именно тук в нашето артилерийско училище. Пожелавам на всички здраве, щастие и професионални успехи. Нека всеки един от тях да продължи да носи духа на Артилерийското училище, дух, с който са възпитани, и дух, който продължаваме да възпитаваме у всеки един. Честит празник!

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани