Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След военната операция в Нагорни Карабах Азербайджан обяви, че е възстановил суверенитета си

[post-views]
След военната операция в Нагорни Карабах Азербайджан обяви, че е възстановил суверенитета си

След военната операция в Нагорни Карабах Азербайджан обяви, че е възстановил суверенитета си
Руски миротворци евакуират цивилни от Нагорни Карабах на необявено място, 20 септември 2023 г.

След 24-часовата военна операция в Нагорни Карабах суверенитетът на Азербайджан е възстановен. Това заяви президентът на страната Илхам Алиев и приветства героизма на Въоръжените сили, броени часове след като местните сепаратистки сили капитулираха. В Армения протестите продължават с остри реакции срещу подхода на правителството в кризата.

Азербайджан се готви да си върне пълен контрол над Нагорни Карабах след като военните и политически представители на 120-те хиляди етнически арменци в региона се споразумяха с Баку за примирие в замяна на пълно разоръжаване.

След 24-часова антитерористична операция срещу тях сепаратистките лидери се съгласиха да разпуснат самообявилата се Република Арцах. Без намек за подкрепа от Армения и след ефективна 9-месечна азербайджанска блокада, те нямаха друг избор освен да се предадат, коментират световните медии.

Според властите в Баку армията е овладяла над 90 позиции на етническите арменци в Нагорни Карабах преди постигането на примирие и последващото договаряне на условията за реинтеграцията им в Азербайджан. По данни на Ереван в хода на операцията има над 30 загинали и 200 пострадали, но представители на сепаратистите твърдят, че става дума за поне 200 убити и повече от 400 ранени.

В сряда вечерта, след прекратяването на огъня, арменските власти обвиниха азербайджанската армия, че е стреляла срещу военни в Сотк на границата между двете държави, но от Баку веднага отхвърлиха обвиненията. По-рано през деня пък в арменската столица Ереван имаше нова вълна от протести срещу премиера Никол Пашинян, чиято оставка беше поискана заради неспособността му да се справи с кризата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани