Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинска атака нанесе „сериозни щети“ на военновъздушна база в Крим, каза източник от украинското разузнаване

[post-views]
Украинска атака нанесе „сериозни щети“ на военновъздушна база в Крим, каза източник от украинското разузнаване

Службата за сигурност и военноморските сили на Украйна са нанесли през нощта удар по военновъздушната база „Саки“ на окупирания от Русия полуостров Крим и са нанесли „сериозни щети“, каза днес източник от украинското разузнаване, цитиран от Ройтерс.

Междувременно руската армия заяви, че е свалила 19 украински дрона над Крим и Черно море, но не даде информация за щети или жертви.

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди тези информации от независим източник.

„Удари, нанесени от Службата за сигурност и военноморските сили, поразиха базата и нанесоха сериозни щети на оборудването на окупатора“, каза цитираният източник от украинското разузнаване. Той посочи, че в операцията първо са използвани дронове, а след това – крилати ракети „Нептун“.

Източникът заяви още, че най-малко 12 военни самолета и преносими зенитно-ракетни комплекса са засечени в базата в Западен Крим, използвана и за обучение на оператори на дронове.

Украйна увеличи нападенията в Черно море и Крим, който бе анексиран от Русия през 2014 г., в рамките на своето започнало преди близо четири месеца контранастъпление, отбелязва Ройтерс.

Киев каза, че поредица от атаки на полуострова миналата седмица са поразили два руски патрулни кораба и са унищожили усъвършенствана система за противовъздушна отбрана.

Вчера Киев и украинските сили удариха команден пункт на руския Черноморски флот близо до Севастопол в Крим.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани