Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Експлозии в Киев след масиран руски въздушен обстрел

[post-views]
Експлозии в Киев след масиран руски въздушен обстрел

Експлозии в Киев след масиран руски въздушен обстрел
Снимка: ukrinform.ua

Отвъд дипломацията войната в Украйна продължава с пълна сила. Украинската армия съобщава за нова мащабна руска въздушна атака, като за първи път от седмици, сред целите на нападението в била столицата Киев, като и критичната енергийна инфраструктура на страната.

Последната атака е продължила повече от два часа, като равносметката до тук е повече от 40 частично разрушени сгради и голям брой ранени.

Украинският енергиен оператор Укренерго съобщава, че в следствие на атаката има прекъсване на електроснабдяването в централните и западните части на страната.

Последната атака върна спомените от миналата зима, когато Руската армия всекидневно подлагаше енергийната инфраструктура на Украйна на масиран въздушен обстрел, коментира агенция Ройтерс.

Според украинката командване при последното нападение руската армия е изстреля срещу територията на Украйна повече от 43 крилати ракети, 36 от които са били свалени. Военните посочват, че противникът е изстрелял ракетите от няколко посоки, които постоянно са променяли курса си, в опит да заобикалят украинското ПВО.

На фона на продължаващия руски въздушен терор украинското военно разузнаване съобщи, че през изминалата нощ силите на Киев са успели да поразят руската военновъздушна база „Саки“ на Кримския полуостров.

При атаката са използвани противокорабни ракети „Нептун“, като по време на ударите на летището е имало най-малко 12 летателни машини. В рамките на седмица това е трето по сериозно украинско нападение срещу руските части в окупирания Кримски полуостров, като при предишни две беше поразена ключова корабостроителница при град Севастопол, която е дом на Руския черноморски флот. При атаката бяха унищожени десантен кораб и подводница.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани