Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ние сме НАТО!

[post-views]
Започна най-голямото учение на НАТО от десетилетия „Steadfast Defender 24”

Най-вероятно Многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, която се планира да прерасне в бригада, ще се разположи в Ямболска област, стана ясно от изслушването на министъра на отбраната Тодор Тагарев в Комисията по отбрана неотдавна.

Веднага се появиха и коментари, че едва ли не разполагането на „база” на НАТО край Ямбол го превръща в цел. Първо, това въобще не е вярно, защото страната ни като държава, подкрепяща Украйна във войната, която Русия води срещу нея, е част от една общност от демократични държави, които също подкрепят справедливата кауза на жертвата. Второ, което също не е по-малко важно, ние сме НАТО. Ето това е може би възловият въпрос – да осъзнаем, че НАТО не е нещо извън нас, а напротив, ние сме вътре в НАТО, ние самите сме НАТО, всички сме съюзници и действаме заедно.

Изграждането на съоръжения за нуждите на Многонационалната бойна група не е действие, което облагодетелства някой друг, а пряко ни касае и допринася за нашата собствена сигурност. Предоставянето на място за тези съоръжения и пребиваването на съюзнически военни части на наша територия не е загуба на суверенитет, а е точно обратното – това е споделяне на общ суверенитет и добавяне на допълнителен.

 Многонационалните военни формирования носят със себе множество, при това значителни, предимства и позитиви за България, както за българското общество като цяло, така и за всеки отделен български гражданин. Непосредствени предимства се разкриват за всеки жител на региона и за жителите на самия град или село. Още по-ценни са предимствата и ползите за Българската армия, за нейните боеспособност и готовност за отбрана и защита на страната.

Многонационалността е важна, за да се информират европейските граждани за опасностите и те да са наясно какво точно се цели със създаването на Многонационалната бойна група. Така добавяме суверенитет и НАТО, тоест всички ние, можем да действаме по-координирано и единодушно. Това е смисълът на този тип формирования.

Повишената национална сигурност незабавно се превръща в повишено

доверие към икономиката и бизнеса, значително подобряване на бизнессредата, преки инвестиции, разкриване на нови бизнеси и нови работни места в целия регион.

Всичко това е в резултат на споделения и повишения суверенитет, който придобиваме заедно с нашите съюзници в НАТО, всичко това е и защото ние сме НАТО и колкото по-бързо го осъзнаем, толкова по-добре е за самите нас. Защото заедно сме по-силни, сами сме много по-уязвими.

Най-ново

Единична публикация

Избрани