Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Малък радар срещу големи заплахи

[post-views]
Малък радар срещу големи заплахи

Водеща американска компания разработи семейство от усъвършенствани радари MHR за системата за мобилна противовъздушна отбрана M-SHORAD . Радарът MHR е много ефективен и в момента се провеждат експерименти за работа с оръжие с насочена енергия. Освен армията потребител на системата M-SHORAD ще бъде и Морската пехота на САЩ. Морските пехотинци монтираха радара на лека тактическа машина(JLTV). Многофункционалният полусферичен радар(MHR) се съчетава успешно с технологиите за противодействие на безпилотни летателни апарати.  MHR е незаменим инструмент за армията и за морската пехота в комбинация със системите C-UAS и C-RAM.

Многофункционалният полусферичен радар(MHR) е авангарден, наземен, многоцелеви радар за борба с дронове, за противовъздушна отбрана с малък обсег срещу ракети,  артилерия и минохвъргачки, както и за оперативно наблюдение. Това е 4D радарна платформа, с усъвършенстван софтуер, антена и усилватели, която осигурява безпрецедентна ситуационна осведоменост и управление в във въздушния безпорядък и многопосочните предизвикателства на бойното поле.

Тази военна радарна система работи със системите за отразяване на заплахи от въздуха известни като C-UAS и C-RAM. Радарът притежава способност и за електронно противодействие. Доказан е в бойна обстановка.

Нивото на технологичната му зрялост е  TRL-9. Този радар е сърцето на мобилните системи за противовъздушна отбрана SHORAD/C-UAS. Както вече е известно на нашите читатели системата М-SHORAD е базирана най-напред на „Страйкър“.

TRL означава цел на нивото на технологичната готовност. Целта на нивата на технологичната готовност е да се измери зрелостта на технологичните компоненти на системата. Измерването позволява на екипа, реализиращ проекта, да разбере от какво развитие се нуждае определена технология, преди да бъде използвана. TRL е рейтинг, който позволява измерването на напредъка на даден проект, тоест неговата иновативност. TRL се основава на скала от 1 до 9. Това означава, че най-зрялата технология е с оценка 9, която е дадена и на многофункционалния полусферичен радар(MHR).

Радарът дава пълна ситуационна динамична въздушна картина. И както стана ясно може да се монтира на наземна тактическа платформа или на кораб. Притежава много висока производителност. Той е „Мулти-Мишън“, или както казват експертите „един радар прави всичко“. Архитектурата му е модулна и отворена, и може да се интегрира с всички видове системи – твърди и меки – за унищожаване на въздушни заплахи. Софтуерно е осигурена така, че обработва автоматично сигнали, алгоритми и стотици цели. Четири полусферични радара обглеждат пространството на 360 градуса. Както вече стана дума радарът е 4D. Има мощност 320 вата. Диаметърът му е 50 см, дебелината – 20 см, тежи 30 кг. Вижда освен въздушните заплахи и пешеходци, и малки и големи кораби.

Многофункционалният полусферичен радар(MHR) е незаменим инструмент за армията и морската пехота при работа със системите  C-UAS и C-RAM. C-UAS  е военен термин за технологични решения, които са предназначени за откриване, проследяване и в крайна сметка за унищожаване на безпилотни летателни апарати. Често тези системи се наричат и „анти-дрон“.

Първоначално дроновете бяха извън вниманието на военните. Но в последните години те се наложиха безпрецедентно на бойното поле и придобиха взривна популярност. Дроновете предлагат огромни предимства, свързани с малкия размер и тегло и способността им да бъдат контролирани на разстояние до 5 км. Малките дронове носят значителен риск. Лесно заобикалят физически мерки за сигурност и могат да се използват за злонамерено проникване и шпионаж. Лесно могат да стигнат до неразрешени въздушни пространства като болници, хеликоптерни площадки и летища.

Другата оръжейна система, с която работи превъзходно MHR е зенитния комплекс C-RAM. Ясно е, че той въздейства кинетично върху въздушните заплахи. Максималният работен обхват на тази оръжейна инсталация е 4 км. Първоначално  C-RAM е разработена за прихващане на снаряди и мини по време на полет. Системата може да ги фиксира във въздуха дори и при свръхзвукова скорост. Тя лесно може да разкъса във въздуха дрон камикадзе, летящ със скорост 150 км в час и повече. „Такава скорост за нея е нищо“, казват експертите. На базата на  C-RAM германските инженери създават системата MANTIS. Това по същество е малокалибрено оръдие с модифициран радар, което работи напълно автоматично. Многофункционалните полусферични радари са предпочитани за противовъздушна отбрана с малък обсег, както от армията, така и от морската пехота. Развръщат се за десет минути в движение, компактни са и не струват 40 млн. долара като големите радари. Освен това работят перфектно и в интегрираната система за морска противовъздушна отбрана.

Наземни роботи – майстори в бойните мисии

Американска компания, световен лидер в отбранителните технологии, създаде уникално семейство автономни безпилотни наземни превозни средства (AUGV). Те са предназначени да подкрепят армията и морската пехота в опасни бойни мисии на труден терен и при тежки метеорологични условия.

Семейството мобилни средства, наречено „Мишън Мастер“, включва три варианта наземни колесни роботи, които могат да изпълняват всякакви мисии и да минимизират рисковете за войниците. Имат хибридно и безшумно задвижване, амфибийна способност, обхват от 200 до 500 км. Извършват логистична поддръжка, разузнаване и наблюдение, силова защита, евакуация на пострадали, комуникация. Имат способност за химично, биологично и ядрено разузнаване, разчистване на маршрути и противодействие на мини. Участват в операции изискващи невидимост и ловкост.

Създават дрон за лов на дронове

В Полша разработиха нов дрон с фиксирани крила,  известен като HAASTA, който ще ходи на лов за ниско скоростни безпилотни летателни апарати от типа на иранския „Шахед“. „Шахед“ развива максимална скорост 185 км в час. Полският убиец на дронове е въоръжен с 5, 45 милиметрова картечница, монтирана под корпуса му. Дизайнът на дрона се основава на  „прозрения, придобити от бойни операции през последните години“, съобщават полските експерти. Дронът има дължина 2, 9 м и размах на крилата 4 м. Носи полезен товар 35 кг. Достига максимална скорост до 274 км в час. В бъдеще може да е възможно да се въоръжи с картечница 7, 62 мм или 12, 7 мм, или с две свободно падащи  20-килограмови бомби във фюзелажа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани