Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Берлин проучва възможността за разкриване на стационарни контролни пунктове на чешката и полската граница за спиране на незаконната имиграция

[post-views]
Германия разреши износа на 150 ракети „въздух-въздух“ ИРИС-Т за Саудитска Арабия

Берлин ще проучи възможността за откриване на стационарни гранични контролно-пропускателни пунктове за спиране на незаконната имиграция през Полша и Чехия, съобщи германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер, цитирана от Франс прес.

Временните стационарни контролни пунктове биха могли да бъдат средство за „по-агресивна борба с престъпния трафик (на мигранти)“, заяви Фезер пред в. „Велт ам зонтаг“.

Германия вече засили полицейското присъствие по границите си с двете съседни държави, за да овладее притока на нелегални мигранти, подчерта министърката.

Фезер направи разграничение между законно търсещите убежище и незаконните мигранти. Въвеждането на по-строг контрол не означава, че няма да има повече пристигащи кандидати за убежище, уточни тя.

Ако даден човек подаде молба за убежище на границата, тя трябва да бъде разгледана в Германия, това е ясно законово задължение, каза Фезер.

„Това, което остава ключово, е защитата на външните граници на Европейския съюз, която можем да осигурим с обща система за убежище“, допълни тя.

Германия е изправена пред „тежка имиграция“, заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер при посещение в Сицилия, Италия, където пристигат голям брой мигранти, успели да прекосят Средиземно море.

„Трябва да направим всичко възможно тази тежест да е поносима и да намалим броя на пристигащите“, отбеляза той.

Миналата седмица Германия заяви, че ще престане да приема мигранти, пристигащи в Италия в рамките на европейския план за солидарност. Тази доброволна програма има за цел да облекчи натиска върху граничните държави от ЕС, които често са първото пристанище, на което пристигат мигрантите.

Берлин обаче заяви, че може да възобнови приема на мигранти, ако Италия започне отново да изпълнява задълженията си по отношение на връщането на бежанци.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани