Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Войната в Украйна е прокси война на САЩ и НАТО, с цел отслабване на Русия

[post-views]
Русия съобщи, че Украйна е опитала да нападне руски кораб, охраняващ газопроводи в Черно море

Войната в Украйна е война на САЩ и НАТО срещу Русия. Целта – падането на режима на Путин и отслабването на Русия с явно нарушение на свещения принцип на международното право: ненамеса във вътрешните работи на друга държава.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Повтарящ се дезинформационен наратив за войната в Украйна.

Русия е единствената страна, отговорна за нахлуването в Украйна. От началото на военните действия Москва измисля различни причини за своята агресия.

Русия не беше принудена да нахлуе в Украйна. Това беше лично решение на Путин да нахлуе и да започне най-големия военен конфликт в Европа след Втората световна война. Русия е тази, която нарушава международното право от 2014 г., като окупира и след това анексира Крим и последвалия конфликт в Донбас.

Съгласно Будапещенския меморандум, документ, подписан през декември 1994 г. от Украйна, Русия, Съединените щати и Обединеното кралство, Украйна се съгласява да премахне всички ядрени оръжия от съветската епоха. В замяна САЩ, Великобритания и Русия подписват меморандума с гаранции за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Според документа всички подписали се трябва да зачитат суверенните права на Украйна върху нейните територии.

Украйна е суверенна държава. Украйна и нейното население се защитават срещу руската агресия със смелост и решителност. Това не е решение на НАТО, Вашингтон, ЕС или други. САЩ, ЕС и НАТО осъждат най-категорично нахлуването на Русия в Украйна, което е напълно неоправдано и непровокирано. Не само западните, но и много други страни по света подкрепят Украйна с военна и финансова помощ за ефективната самоотбрана на страната, в съответствие с член 51 от Устава на ООН, за спиране на агресивната война на Русия срещу Украйна.

Източник: https://euvsdisinfo.eu/report/war-in-ukraine-is-a-us-and-nato-proxy-war-aimed-at-weakening-russia?fbclid=IwAR36QsmTdP8D1MUU6EV-0xlefSUKS9bCAGiR2U9xDgVHvO3Ob_nL29BPPtQ

Превод: Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани