Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Филипините заявиха, че ще предприемат всички необходими действия за отстраняването поставени от Китай на плаващи бариери в рифа Скарбъро

[post-views]
Китай съобщи, че наблюдава и е отправил предупреждение към американски военен кораб в Тайванския проток

Филипините ще предприемат всички „необходими действия за отстраняването на бариерите“ в рифа Скарбъро в Южнокитайско море, заяви филипинският съветник по национална сигурност Едуардо Ано, цитиран от Ройтерс.

Вчера Манила разпространи снимки на плаващи бариери и кораби на китайската брегова охрана, които блокират достъпа на филипински риболовни плавателни съдове до рифа.

„Осъждаме поставянето на плаващи бариери от китайската брегова охрана. Разполагането им… нарушава традиционните права за улов на нашите рибари“, допълни той.

Ван Вънбин, говорител на външното министерство на Китай, заяви, че бреговата охрана на страната му е предприела необходимите и законни мерки за блокиране и извеждане на филипински плавателни съдове от спорните води на Южнокитайско море.

Пекин има териториални претенции върху 90% от Южнокитайско море, които включват и икономически зони на Виетнам, Малайзия, Бруней, Индонезия и Филипините, отбелязва Ройтерс. Рифът Скарбъро е под контрола на Китай от 2012 г. насам.

Филипинската брегова охрана е открила дългата 300 метра плаваща бариера по време на рутинен патрул в петък.

„Трябва да сме много внимателни, за да не допуснем някоя дипломатическа грешка“, заяви днес Джей Тариела, говорител на филипинската брегова охрана.

Той посочи, че според местните рибари китайските власти обикновено поставят подобни съоръжения, след като забележат голям брой рибарски плавателни съдове и по-късно ги премахват. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани