Информационен център на Министерство на oтбраната

БАБХ ще проверява храните, за които има сигнали, че са фалшифицирани

Агенцията по храните ще изследва отново продуктите, за които Сдружението за достъпна и качествена храна сигнализира, че са фалшифицирани. Това стана ясно след среща между ръководството на Агенцията и представители на сдружението. 

Преди дни от неправителствената организация алармираха, че само едно от десет тествани овчи сирена е произведено само от овче мляко. 

Пробите, взети от сдружение “За достъпна и качествена храна”, са направени в акредитирана европейска лаборатория, но не са изследвани по регламентирания от европейския съюз метод, категорични са от контролния орган, затова изследването не може да бъде основание за налагане на санкция на производителите. 

За да се удостовери верността на посочените от сдружението нарушения – че в голяма част от овчите сирена има и краве мляко, агенцията ще вземе нови проби от същите партиди, от които установи налични количества, които да бъдат анализирани по заложения в законодателството метод. 

От Агенцията по храните са поели ангажимент да съдействат с експертиза за спазването на националното законодателство и европейските регламенти при вземането на проби по инициатива на сдружението и определянето на точните методи за изследването им. 

Източник: БНР

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top