Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Страйкър“, краят на дългата сага за Сухопътни войски

[post-views]
„Страйкър“, краят на дългата сага за Сухопътни войски

Сухопътни войски чакаха дълго, но получават първокласна нова техника. С бързина на доставката, прозрачност на сделката и пълен пакет бойна способност.

Михаил ГРИГОРОВ

„Страйкър“, краят на дългата сага за Сухопътни войски
M1296 Dragoon
Фото defenseworld.net

Новината за предстоящата сделка за закупуване от България на бронираната бойна колесна машина 8х8  „M1296 Dragoon“ за Сухопътните войски предизвика естествено голям обществен интерес. Както често става в такива случаи, в медийното пространство се лансираха различни становища, повечето от които неверни или буквално некомпетентни. Поради това предоставяме на българската общественост подробна и абсолютно професионално издържана информация за съдържанието на сделката със „Страйкър“. Тук само накратко ще набележим основните моменти от това голямо и ключово начинание на държавата, което пряко засяга настоящето и бъдещето на българските Сухопътни войски, което означава и настоящето и бъдещето на националната ни сигурност. Информацията, която ще бъде поднесена на читателите на вестник „Българска армия“ в новия брой, е любезно предоставена от водещите експерти на Сухопътни войски под ръководството на командира им, генерал-майор Деян Дешков.

Българската държава ще закупи пакета „Страйкър“ от САЩ. Общият брой на машините е 198. Това е най-пълната оферта, която трябва да покрие нуждите от способности на Сухопътни войски.

Основната бронирана машина „Страйкър“ е известна като M1296 Dragoon (Драгун).  Произвежда се от „Дженерал Дайнамикс Ленд Системс”. „Драгун“ е модернизираният вариант на базовия бронетранспортьор M1126 Stryker. Модернизацията се осъществява през 2016 г. и през 2017 г. новите Драгуни са доставени на американската армия. Ето защо появилата се в медийното пространство теза, че това са машини от 1990 г. е абсолютно несъстоятелна. Още по-малко пък Драгуните са същите бойни амфибии, разработени през 90-те години специално за Морската пехота на САЩ.

Новата модернизирана версия на „Страйкър“ е създадена с цел да се увеличи огневата мощ на машината. Идеята за тази модернизация е одобрена още през 2015 г. Извършена е модификация на покрива на корпуса на Страйкъра, за да се инсталира върху него куполът и 30-милиметрово оръдие, известно като Mk44 Bushmaster II. Оръдието се произвежда от  „Нортроп Груман“. То е автоматично и се управлява дистанционно, което означава, че в купола няма човек. Това оръдие се използва много ефективно и от Военновъздушните и Военноморските сили на САЩ. Освен това компанията е предвидила опция и за евентуална промяна на калибъра от 30 мм на 40 мм с подмяна на дулото и някои ключови детайли, което дава възможност за използване на по-мощни боеприпаси. Бойният обсег на оръдието при сухопътния вариант е 3 000 м, а в морския вариант – 5 000 м. Машината има способност да изстрелва и така наречените програмируеми боеприпаси, които се взривяват над целта.

Куполът на Драгун се произвежда от норвежката компания „Kongsberg“, световен лидер в производството на дистанционни оръжейни станции. В последните години е налице нарастваща тенденция по целия свят да се заменят оръжейните системи на бронираните бойни машини с дистанционно управлявани оръжейни станции или оръдейни куполи, както в нашия случай. Това се прави по две причини. От една страна да се подобри защитата на екипажа, и от друга – да се увеличи огневата мощ на машината. В момента го правят Сухопътните войски по целия свят най-вече върху бронирани колесни бойни машини 8х8, както и в оперативния боен флот, подчертават от „Кронгсберг“.

Да се върнем на пакета „Страйкър“. Този пакет включва пълната оферта за различните видове машини, които трябва да гарантират способности, отговарящи на новите, сега възникващи предизвикателства в съвременната война, не само във войната в Украйна. Става дума за бойни, разузнавателни и командирски машини, също така за специализирани машини за ядрено, химическо и биологично разузнаване. В закупуваният от България пакет влизат и специализирани машини за медицинска евакуация, инженерно осигуряване и специализирани машини за тежък транспорт и евакуация на тежка техника.

Офертата е уникална и с това, че включва интегрирана логистична поддръжка, което осигурява доставката на резервни части и техническа помощ на място. Включва още боеприпаси, допълнително оборудване, както и тренажори, симулатори и средства за обучение, както и индустриално сътрудничество. Никоя отделна компания, колкото и да е могъща, не може да предложи толкова комплексен пакет. Затова решението е сделката да се осъществи между държавите – България и САЩ. Неслучайно по-горе дадохме пример с купола и оръдието. Оръдието се произвежда в САЩ, а куполът в Норвегия. Да не говорим за комуникациите, които се произвеждат от други специализирани компании. Това се отнася и за боеприпасите, и за други компоненти, които се влагат в „Страйкър“. Стойността на целия пакет, включително административните и транспортните разходи, е 1,375 млрд. долара, при разсрочено плащане за 5 години. Българските военни експерти са уверени, че тази цена гарантира, че пакетът е напълно завършен в оперативно и техническо отношение и ще предостави необходимите модерни способности на българските Сухопътни войски.

Най-ново

Единична публикация

Избрани