Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полша не е призовавала Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна

[post-views]
Западните съюзници изпращат военно оборудване на Украйна благодарение на усилията на Полша, каза полският премиер

Полша не е призовавала страните от Източна Европа да прекратят оръжейните доставки за Украйна, както се твърди в споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация.

Публикацията е от сайт, който е без посочен собственик, редакция или адрес, и в нея не се уточнява кой именно представител на полските власти е отправил „призива към Източна Европа“. Има обаче позоваване на руската държавна агенция ТАСС и снимка, на която не е уточнено кой и къде е заснет.

„ПОЛША ПРИЗОВА ИЗТОЧНА ЕВРОПА ДА СПРЕ С ДОСТАВКИТЕ НА ОРЪЖИЯ ЗА УКРАЙНА!

ЗЕЛЕНСКИ КРАДЕ И НЕ СЕ БИЕ С РУСИЯ, А ИСКА ПОДКРЕПА! НЕГОВАТА ПОЛИТИКА Е ДА НИ ВКАРА ВЪВ ВОЙНА! НИЕ НЯМА ДА ДОПУСНЕМ ТОВА!

ИЗТОЧНИК ТАСС“, пише в публикацията (без редакторска намеса).

Твърдение: Според ТАСС Полша зове Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Твърдението идва на фона на търкания между Варшава и Киев, след като полският премиер Матеуш Моравецки заяви на 20 септември т.г., че Полша спира да въоръжава Украйна и ще се съсредоточи върху модернизирането на собствената си армия. Моравецки каза това, след като Киев заплаши със съд Полша, Унгария и Словакия забраната за внос на украинско зърно и подаде жалба в Световната търговска организация.

Проверка в сайта на ТАСС ни води към публикация за изказване на Дуда. В нея с дата 21 септември т.г. той е цитиран да казва, че „Полша няма намерение да предава на Украйна съвременно въоръжение, което купува за своята армия“.

„Не можем да предаваме нашето ново въоръжение, което купуваме сега за милиарди за полската армия, за да я укрепим, да укрепим сигурността на Полша, на някого другиго. На когото и да е“, заявява Дуда в интервю за полския тв канал TVN24, посочва ТАСС.

Агенция Франс прес също цитира интервюто, в което Анджей Дуда е на мнение, че „думите на премиера са били интерпретирани по най-лошия възможен начин“:

„Според мен премиерът  имаше предвид, че на Украйна няма да бъде предавано новото въоръжение, което в момента купуваме за модернизация на полската армия“.

Никъде в публикацията на ТАСС не се споменава Източна Европа, на сайта на руската агенция липсва и предполагаемият призив на Дуда за прекратяване на оръжейните доставки за Киев. Същият е случаят и с информацията на АФП, както и със самото интервю за TVN24.

Заключение

Твърдението, че Полша е призовала Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна, е НЕВЯРНО. Публикацията в анонимен сайт, придружена с неописана снимка на полския президент Анджей Дуда, се позовава на руската държавна агенция ТАСС, в която няма такава информация или цитат. Твърдението липсва и в интервю на Дуда за полския тв канал, което ТАСС цитира, както и публикации на авторитетните световни агенции по темата.

Впоследствие обаче полският правителствен говорител Пьотър Мюлер заяви (виж тук и тук), че Полша продължава да изпълнява вече подписаните договори с Украйна за доставка на оръжие.

Справка показва, че на снимката в анонимния сайт е президентът на Полша Анджей Дудa. Направена е по време на негово изказване в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк на 19 септември т.г. (виж скрийншота по-долу).

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани