Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

23-годишният американски войник Травис Кинг, преминал нелегално в Северна Корея, е освободен

[post-views]
23-годишният американски войник Травис Кинг, преминал нелегално в Северна Корея, е освободен

23-годишният американски войник Травис Кинг, преминал нелегално в Северна Корея, е освободен
Снимката е илюстративна

23-годишният американски войник Травис Кинг, който премина нелегално в Северна Корея през юли, е освободен с посредничеството на Китай и Швеция.

Съобщението за освобождаването му е твърде изненадващо за някои наблюдатели, които очакваха, че задържането му ще бъде използвано като добър повод за натиск върху Вашингтон и за постигането на някакви отстъпки от страна на Северна Корея.

Според твърдения на служители от Белия дом и Пентагона Травис Кинг вече се е завърнал. Най-напред той  е бил прехвърлен в Китай и там е бил предаден на Съединените щати.

Тъй като Северна Корея и САЩ нямат дипломатически отношения, Вашингтон използва различни  канали, включително и шведски дипломати, за да осъществи преговорите за освобождаването на Кинг.

В изявления съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан и Пентагонът благодариха както на Швеция, така и на Китай за помощта за улесняване на трансфера на Кинг в САЩ.

Официалната информационна агенция на Северна Корея съобщава по-рано, че Кинг, който е афроамериканец, е „разочарован от неравнопоставеното американско общество“, а чичото на Кинг казва пред ABC News през август, че неговият племенник е преживял расизъм в армията.

Кинг влиза в  армията през 2021 г. и е бил част от 28-хиляден американски контингент в Южна Корея.

Преди да премине в Северна Корея Кинг е бил в затвора в Южна Корея за нападение и е трябвало да се върне в база във Форт Блис, Тексас, изправен пред възможни дисциплинарни наказания.

Придвижвайки се, той успява да пропусне полета си, да се отклони и преминава нелегално от Южна Корея в Северна Корея, където е задържан от севернокорейските власти.

Експулсирането на Кинг, предполага се,че няма да бъде придружено с празнично завръщане у дома. След като беше обявено от правителството, че той е дезертирал, вероятно той  ще трябва да изтърпи наказание във военен затвор, да му бъде отнета заплатата и да бъде уволнен.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани