Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изгоненият от България свещеник създавал православни паравоенни клубове в Беларус

[post-views]
Изгоненият от България свещеник създавал православни паравоенни клубове в Беларус

На 21 септември България експулсира един руски и двама беларуски граждани във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България. От публикации на руските държавни органи стана известно, че те са служители на Подворието на РПЦ в България.
Един от експулсираните граждани на Беларус – Евгений Павелчук е обект на предишно разследване на редактора на беларуската служба InformNapalm на Дзянис Ивашин, който вече 2 години и половина е политически затворник на режима на Лукашенко заради журналистическите си разследвания, и получи присъда от 13 години строг тъмничен затвор. В разследването на Ивашин са приложени множество доказателства за нецърковната дейност на Павелчук.

На сайта на международната доброволческа общност InformNapalm има публикувани множество разследвания за това как представителите на РПЦ прокарват интересите на Москва и активно участват в хибридната й агресия. Линкове към някои разследвания, касаещи и Балканите и България даваме в края на този материал.

Кратка хронология на събитията в София

На 21 септември на сайта на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) се появи съобщение, че България експулсира един руски и двама беларуски граждани във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България, като им забранява да влизат в страната. От публикации на руските държавни органи и медии стана известно, че те са служители на Подворието на РПЦ в България – Архимандрит Васиан (Змеев), предстоятел на Подворието, Евгений Павелчук, секретар на подворието, и наскоро пристигналият в България Владимир Бонко, шофьор на архимандрита. Седмица по-рано македонската държава обяви за персона нон грата предстоятеля на софийското подворие Васиан Змеев.

Отляво надясно: Архимандрит Васиан, Евгений Павелчук и Владимир Бонко

Последваха яростни реакции от руска страна, а храмът „Свети Николай Мирликийски“, известен като „Руската църква“ осъмна заключен с катинар след напущането на тримата чужди граждани в присъствието на представители на руското посолство в София. В интервю пред Россия 24 посланикът на РФ в България Елеонора Митрофанова заяви, че църквата „Свети Николай Мирликийски“, в която се разполага Подворието, ще прекрати работата си на този етап, а по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от РПЦ. В официално изявление на сайта на МВнР на РФ говорителят Мария Захарова също заяви, че църквата ще бъде затворена, а на 25 септември министерството повика посланика на България в Москва, за да изрази протест. В коментар пред БНТ богословът Костадин Нушев изказа учудване защо храмът се затваря, след като в него служат и български и украински свещеник. „На изгонените свещеници не са наложени никакви дискриминационни мерки в качеството им на духовници, а в качеството им на чужди граждани, които под прикритието на свещенослужители, са извършили нарушения, засечени от българските служби за сигурност“, посочи Нушев.
Със своя заповед от 25.09.2023 г., Българският Патриарх Неофит, който упражнява правомощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храм „Св Николай Мирликийски”, лично назначи свещеници от София, които да извършват обичайните богослужения и се обърна за съдействие към посолството на РФ в София за отварянето на храма. На 27 септември Прокуратурата възложи на ДАНС проверка за собствеността на Руската църква по депутатски сигнал. В мрежата се появи и непотвърдена официално информация, че  ДАНС е засякла внасяне и инсталиране на шпионска апаратура в храма, който се намира в непосредствена близост до триъгълника на властта и силовите министерства.
Предизвиканият от РФ скандал продължава, а храмът остава заключен.

Дейността на Евгений Павелчук в Беларус – паравоенни организации сред подрастващи с

В разследването си Активна подготовка на православен Талибан в Беларус, публикувано през 2016 година, Дзянис Ивашин разкрива активното създаване на православни военно-патриотични клубове (ПВПК) под ръководството на Руската Православна Църква в беларуската Гродненска област. Към момента на публикуване на разследването тези клубове към православните епархии на Гродненска област са били 8, а в цяла Беларус над двадесет. Едни от създателите на православното военизирано движение в Гродненска област са началник отделът на Гродненска епархия за взаимодействие с въоръжените сили, Евгений Павелчук и неговият предшественик, протоиерей Аркадий Косяненко.

Аркадий Петрович Косяненко е роден през 1966 г. в работническото селце Николаевский, Волгоградска област на РСФСР. Служил като протиерей на църквата „Свети Владимир” в гр. Гродно. Завършил е Калининградското висше инженерно военно училище. Офицер от Вътрешни войски на МВР. През 2007 г. завършва Киевската духовна семинария.

Протоиерей Аркадий Косяненко, вторият отляво, в камуфлаж | (c) othos.by

Евгений Иларионович Павелчук роден през 1966 година в Рудск, Ивановски район на Брестка област.  През 1985 – 1987-а отбива срочната си служба във войски за противоракетна отбрана. През 2002 год. Завършва Минската духовна семинария в Жировичи. Служил като протойерей е в катедралния събор „Свети Покров” в гр. Гродно. Ръководи отдела за взаимодействие с въоръжените сили и други воински формирования към Гродненска епархия. В рамките на отдела, лично се занимава със сектора за взаимодействие с граничния комитет. Има дългогодишни тесни отношения с гродненската група на Държавния граничен комитет, чийто началник, полковник Молостов К. Г. е випусник на Граничната академия на ФСБ на Русия.

Протойерей Евгений Павелчук на посещение в Гродненската гранична група |(c) telegraf.by

Под директното покровителство на белоруската екзархия на Руската Православна Църква (РПЦ) и с благословията на управляващия архийерей Артемий, Косяненко и Павелчук пристъпват към създаването на широка мрежа от православни паравоенни групировки в Гродненска област.

Още докато е бил дякон в църквата „Свети Владимир” на гр. Гродно, през 2003 година, протойерей Аркадий Косяненко създава съм църквата първият ПВПК – «Витязь», вероятно като част от «Договорът за сътрудничество», подписан през февруари 2003 година между Гродненската епархия на РПЦ и граничното ведомство за организиране ежегодни лагери за подготовка за възпитаниците на ПВПК (православните военно патриотични клубове). Съгласно устава на клуба, в неговите редове приемат юноши от 12 до 18 години, които се подлагат на религиозна духовно-възпитателна обработка. Възпитаниците се занимават с физическа и военна подготовка, три пъти седмично. Духовник на този първи клуб от момента на създаването му е самият Аркадий Косяненко.

16-03-20-05-Vityaz

Дълго време този клуб е единственият в Гродненска област. Организацията на православните военизирани групировки получава нов тласък, след като с това започва да се занимава Евгений Павелчук. През 2004 година той е прехвърлен да служи в гр. Щучин, намиращ се на 60 км от Гродно. През септември 2007 година към новостроящия се Богоявленски храм във военното градче е организиран вторият ПВПК – «Дружина».

Поддръжка при организирането на клуба на Евгений Павелчук оказва местният районен изпълнителен комитет, а инспекцията за работа с непълнолетни на Щучински район на Гродненска област осигурява значителен приток на членове в тази групировка от тъй наречените „трудни деца”.

Източник: informnapalm.org

Най-ново

Единична публикация

Избрани