Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тайван показа първата си собствена подводница прави важна стъпка за укрепване на способностите си

[post-views]
Тайван показа първата си собствена подводница прави важна стъпка за укрепване на способностите си

Тайван представи на света първата си подводница – собствена разработка. Това е важна стъпка в проекта за подсилване на способностите за сдържане и отбрана на острова срещу Китайския военноморски флот, посочиха местните власти. Очаква се новата подводница да влезе на въоръжение след 2 години.

За тайванските власти, върху чийто остров Пекин предявява териториални претенции, разработването на собствена подводница e ключов елемент от амбициозния план за модернизиране на армията, особено в лицето на зачестилите военни провокации от страната на Китай.

Лично президентът Цай Ингвен представи първата от общо 8 нови подводници. Самата тя инициира проекта, когато зае поста пре 2016 г. Тогава това изглеждаше непосилна задача, а днес виждаме резултата пред очите си, заяви държавният глава и подчерта, че новото въоръжение ще има важна роля за укрепване на „асиметричните“ способности на Тайванските ВМС.

Въпреки рисковете и предизвикателствата, Тайпе трябва да направи всичко по силите си да развива политиката си за отбрана, разчитаща на собствени способности, допълни Цай на фона на новия плавателен съд, наречен Нарвал и носещ цветовете на тайванския флаг.

Подводницата е разработена с участието на експерти от няколко държави, което е един от най-големите дипломатически успехи на Тайван и единственият начин да се бори срещу натиска от Пекин. По план Нарвал ще влезе на въоръжение през 2025 г., когато ще се присъедини към двете нидерландски подводници в тайванския флот, закупени през 80-те години на миналия век.

Най-ново

Единична публикация

Избрани