Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФОРАДАР: Щипка истина и две чаши лъжи

[post-views]
Ютюб блокира в цял свят достъпа до каналите, свързани с руски държавни медии

Конспирация, дезинформация и алчен егоцентризъм, това виждаме в някои опити на популярни влогъри, когато облъчват най-вече младите хора с оригинални, но неистински публикации и YouTube фойерверки.

„През 2021 г. един такъв влогър става първият у нас, чийто канал има над 1 млн. абонати. Днес каналът му е с 1,35 млн. последователи, повечето от които деца и младежи. Това са хора, които са лесно манипулируеми, без напълно изградена ценностна система и с все още ненастроен морален компас.

Ефектното видео и гръмкото заглавие не винаги водят до истината

Тези хора не се съмняват в показваното на екрана, стига да има гръмко заглавие и видеото да е професионално. А този влогър им дава и двете – той наистина прави добре изпипани видеа, но само на външен вид. Вгледа ли се човек малко по-детайлно и започне ли да проверява фактите, се оказва, че става дума за пословичен дезинформатор.“ Това написа неотдавна в профила си в социална мрежа Михаил Панайотов.

„Как въпросният влогър прави видеата си?

Взема щипка истинска информация от Wikipedia. Добавя две пълни чаени чаши конспиративни измишльотини от долнопробни фейк сайтове. Слага няколко супени лъжици „ударете-един-лайк“ и посолява обилно с „купете си новата ми книга“. Тази смес се обърква добре и се приготвя на бавен огън с прецизно подбрани ефекти, музика и визуализация. И така, малко по малко расте едно поколение, което вярва, че:

„Американските бази обграждат Русия“;

„НАТО е обещало на Русия да не се разширява на изток“;

„САЩ си бутат носа навсякъде по света“;

„Америка затъва финансово“;

„Западът с години налива масло в огъня в този регион (Украйна) и просто стоят и гледат мача“…

… и още куп други глупости.

Влогърът обаче разпръсква фалшива информация не само в геополитическата сфера. Той се развихря във всички сфери! Според него:

Фалшив патриотизъм и неприкрита носталгия по миналото ни: „Човешки крак не е стъпвал на Луната“;

„Пирамидите са дело на извънземни“;

„Йети е сред нас“;

„Микровълновите печки са вредни“;

„Има извънземни в село Ключ“ и о, чудо – той успява да ги заснеме!!!

И още, и още…“, пише Панайотов.

Това е само една част от заливащите ни дезинформация и фалшиви новини, особено агресивни са те по отношение на нашата отбранителна система. Напоследък все по-често този вой минава през ситото на фалшив патриотизъм и неприкрита носталгия по комунистическото ни минало, когато армията ни е била силна, а сега, видите ли, не е! Откровена манипулация, която обаче пуска корени и намира свои, макар и немного, последователи, които на свой ред разпространяват изкривената информация. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани