Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Критичната фаза на украинската контраофанзива

[post-views]
Критичната фаза на украинската контраофанзива

Генерал-майор о.з. СЪБИ СЪБЕВ

УВС удържат стратегическата инициатива в агресивната война на Русия.

През изтеклия месец Украинските въоръжени сили  (УВС) продължиха да удържат стратегическата инициатива в агресивната война на Русия срещу Украйна. Украинската контраофанзива продължава и се разви в три направления, като главно се очерта Орехов–Токмак–Мелитопол. Руските сили претърпяха погром южно от Бахмут. Ожесточи се дронната война между двете воюващи страни. Русия продължи да нанася ежедневни ракетни и дронни удари по украинската пристанищна инфраструктура и редица украински населени места, причиняващи и жертви сред цивилното украинско население. На свой ред УВС отговаряха с ракетно-дронни удари по руски военни обекти и военни летища на руска територия, от които Русия нанася удари по Украйна. В последния месец Украйна започна да нанася удари и по обекти на руската военна индустрия. Увеличиха се и украинските ракетни и дронни удари по руски военни обекти в Крим, както и по руски военни кораби, на които са нанесени щети. След атака по Севастопол бяха тежко повредени голям  руски десантен кораб, нова подводница – носител на ракети „Калибър“, и сух док за ремонт на кораби. При украинска специална операция край Евпатория бе унищожен  руският ПВО комплекс „Триумф“ на стойност $1,2 млрд., както и радар. При дронни атаки по военни летища на руска територия бяха унищожени и тежко повредени няколко самолета на руските ВКС. Украинските ракетни и дронни удари силно дискредитираха руската ПВО и ПРО.

FILE PHOTO: Ukrainian service members of the 55th Separate Artillery Brigade fire a Caesar self-propelled howitzer towards Russian troops, amid Russia’s attack on Ukraine, near the town of Avdiivka in Donetsk region, Ukraine May 31, 2023. REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Русия формира две нови общовойскови армии – 25 ОВА в източния си военен окръг и 18 ОВА – в южния военен окръг. Части и съединения на първата, недостатъчно подготвени, вече са развърнати на Купянското направление, но разполагат само с 55% от необходимото въоръжение.

Деветнайсетият месец на руската инвазия в Украйна бе характерен с

ожесточени боеве

по фронтовите линии.

Украинската контраофанзива навлезе в критичната си фаза на пробив на руските отбранителни линии в Запорожието. Очертаха се едно главно и две второстепенни направления на украинската контраофанзива. На главното направление на контраофанзивата Орехов–Токмак–Мелитопол бе осъществен значителен тактически пробив на главната руска отбранителна линия в района на населените пунктове Работино и Вербове и южно от тях на дълбочина около 15 км от фронтовата линия в началото на контраофанзивата, който постепенно се разширява и украинските сили се насочват към втората руска отбранителна линия, като въведоха в боевете отделни механизирани части. След пробив и на втората руска отбранителна линия УВС най-вероятно ще въведат в боевете и основните си бронетанкови сили.

На направлението Велика Новосилка–Бердянск УВС също оказват натиск, с който сковават остатъчни руски резерви. На това направление украинските сили се вклиниха до 20 км в руската отбрана.  Украинските войски продължиха настъплението си и на Бахмутското направление, като овладяха Андреевка и Клещеевка и деокупираха над 50 кв. км площ. При тези украински операции бе напълно обкръжена и унищожена 72-ра мотострелкова бригада от 3-ти руски армейски корпус, а две руски въздушнодесантни бригади бяха разгромени. На това направление УВС сковават значителна руска войскова групировка от около 52 000 души, включително елитни въздушнодесантни части и съединения, които се отклоняват от усилване на руската отбрана на главното направление на украинската контраофанзива. Това са основните сили на две въздушнодесантни дивизии и четири отделни въздушнодесантни бригади, като част от тях бяха прехвърлени на юг за спиране на украинския пробив. Продължи украинската кампания за унищожаване на руската артилерия, в резултат на която е ликвидирано руското артилерийско превъзходство, а УВС дори имат превес в далекобойни артилерийски средства. Руските окупационни сили оказват натиск на Купянското и Лиманското направление с цел да отклонят украински резерви от Запорожкото  направление. Продължават да контраатакуват безрезултатно и на другите направления, като изтощават останалите им боеспособни сили.

Какво постигна украинската

контраофанзива за 3,5 месеца

Украинската контраофанзива за пробив на руската отбрана и отбранителните руски операции за възпирането й са в критична фаза и приближават до кулминационната си точка. Тя вероятно ще зависи също от баланса на силите на двете страни, както и от западната помощ за Украйна. УВС независимо от ограничените си ресурси от началото на контраофанзивата прилагат петвекторна оперативна стратегия срещу руските окупационни сили. Петте вектора на тази стратегия са взаимносвързани и насочени към постигане на главната стратегическа цел – принуждаване на руските окупационни сили да напуснат територията на Украйна в международно признатите й граници. Основният вектор са операциите по фронта с главна цел – пробив на руската отбрана на Запорожкия фронт за прекъсване на сухопътния коридор с Крим. Вторият вектор е унищожаване на руската артилерия чрез ефективна контрабатарейна борба. Третият вектор е удари по логистичните пунктове и артерии за снабдяване на руските окупационни сили – пътни и жп възли, мостове, командни пунктове, комуникационни възли, складове за гориво, боеприпаси и военна техника. Четвъртият вектор е нанасяне на ракетни и дронни удари по военни обекти и предприятия на военната промишленост на територията на Русия, включително по военни летища. Петият вектор е насочен към Крим и неутрализиране на руския Черноморски флот – унищожаване на ПВО, щабове, летища, кораби – надводни и подводници, командни пунктове и руски резерви. Тук се преследват две основни цели: постигане на доминация в северозападната част на Черно море и деградиране на руските логистични способности за отбранителните им линии в Запорожието.

В четвъртия месец на своята контраофанзива УВС успяха да се вклинят в руската отбрана и да осъществят тактически пробив в нейната първа и най-силно укрепена отбранителна линия с овладяването на Работино на Мелитополското направление в Запорожието. Преодолени бяха най-гъстите минни полета на този фронтови участък и овладян един от най-укрепените отбранителни пунктове. Но все още в украинската контраофанзива преобладават атаките с малки щурмови групи. На основното направление Орехово–Токмак–Мелитопол УВС съсредоточиха 50-хилядна войскова групировка и успяха да напреднат на юг с около 18 км. Близката цел е гр. Токмак, който вече е на 15–18 км от достигнатите рубежи от УВС. Градът е основният укрепен отбранителен възел на втората руска отбранителна линия. Ако украинските войски освободят или поне блокират този град, те ще могат да обстрелват с далекобойни оръжия Мелитопол и магистралата, която минава през града, която е основният път на сухопътния коридор към Крим и главна логистична артерия за руските сили. Развивайки своето настъпление към Токмак, УВС ще трябва постоянно да разширяват своя „клин“, за да сведат до минимум опасността от флангови удари и избягване на обкръжение на настъпващите украински сили.

Бавният ход на украинската контраофанзива се определя от няколко фактора: обширните и гъстите минни полета; трилинейната здраво укрепена руска отбрана с противотанкови ровове и пирамидални препятствия; руското авиационно превъзходство; упоритата съпротива на руските окупационни сили.  Все повече успехи постигат УВС и с ракетно-дронните си удари по руски цели и обекти в дълбокия руски тил.

Пропуква ли се руската отбрана на Запорожкия фронт?

Руската отбрана на Запорожкото направление започна да се пропуква и навлиза в критична фаза в резултат на украинския натиск и изтощението на руските окупационни сили. Независимо че руските сили концентрираха около 60% от своите усилия и способности за отбрана на първата отбранителна линия, тя беше пробита от УВС на основното направление на украинското настъпление. Това наложи снемане от други направления и прехвърляне на отделни руски въздушнодесантни части за спиране на напредъка на украинските сили. Разгромът при Бахмут на една мотострелкова и две въздушнодесантни бригади на руските сили ще изисква тяхната смяна, но руското военно ръководство вече изчерпа както оперативните, така и стратегическите си резерви. Това ще наложи снемане на сили от други направления, което ще отслаби тяхната отбрана. Дали руската отбрана ще бъде пробита  напълно, ще стане ясно най-вероятно до края на октомври. 

Очакван ход на военните

действия до края на есента

Решителният пробив на руската отбрана от УВС е целесъобразно да бъде завършен преди началото на есенния кален сезон, който ще ограничи движението на по-тежката бойна техника извън асфалтираните пътища. Украйна разполага с ограничено време от 5–6 седмици да го постигне. Четири са основните фактори, които ще определят хода на военните действия в Украйна до края на есента – наличието на резерви на двете воюващи страни, снабдяването с бойна техника и боеприпаси, гъстотата на руските отбранителни линии в дълбочина и наличието на благоприятни есенни климатични условия.

Ако УВС е съхранила основната част от стратегическите си резерви и ако до края на октомври са налице благоприятни климатични условия, Украйна все още разполага с малко повече от месец времеви прозорец да продължи решителната фаза на контраофанзивата си за постигне на по-решителни резултати преди късните есенен и зимен сезон. Тяхната минимална цел най-вероятно ще бъде изолиране на гр. Токмак, с което се прекъсват важни железопътни и шосейни пътища за снабдяване на руските окупационни сили. Достигането до Токмак ще позволи на УВС да установят огневи контрол с далекобойните си РСЗО (HIMARS и M270) над целите пътна и железопътна инфраструктура по сухопътния коридор до Кримския полуостров, с което руската логистика може да бъде блокирана доста ефективно.

А руските загуби продължиха да растат. Само за изтеклия месец те наброяват: личен състав – 16 690 души убити; танкове – 287; ББМ – 403; артилерийски средства – 900; РСЗО – 66; средства за ПВО – 37; БЛА – 544; крилати ракети – 112; кораби – 3 повредени, вкл. подводница; автомобилна техника – 961; специална техника – 113.

Най-ново

Единична публикация

Избрани