Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Фурор на гвардейските музиканти и Ансамбъл „Тракия“

[post-views]
Фурор на гвардейските музиканти и Ансамбъл „Тракия“

Античният театър в Пловдив предостави сцената си за най-зрелищната изява

Гвардейският представителен духов оркестър и Ансамбъл „Тракия“ изнесоха съвместен концерт на сцената на Античния театър в Пловдив. За първи път в музикалната култура на България се събраха два разнострунни състава – оркестър и народен ансамбъл, който участва с народните си оркестър, хор и танцов състав.

Концертната програма беше заедно изсвирена от двата оркестъра. Песните бяха изпълнени от солисти и от хора на ансамбъла. Предизвикателството беше, че и двата оркестъра музицират в различен строй, което е причината досега такъв тип оркестри да не се събират да свирят заедно. В случая това беше постигнато благодарение на аранжиментите на произведенията. Музиката и аранжиментите са на подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър.

Благодарение на това произведенията бяха така оркестрирани, че да могат да бъдат изпълнени и от народния оркестър, и от духовия оркестър.

Това беше концерт от една поредица в продължение на година, организатор на които беше Ансамбъл „Тракия“, защото през настоящата година формацията навършва 50 години.

Авторът на музиката и аранжиментите подполковник Ради Радев, преди да дойде в армията, е бил музикант, концерт-майстор и диригент на оркестъра именно в Ансамбъл „Тракия“, което още повече засили интереса към проявата, защото в нея вече имаше и личен елемент от страна на главния диригент на Българската армия. Неговата професионална кариера започва именно в този ансамбъл. Там той се учи в професията, именно с този оркестър и с този хор. Благодарение на това, че неговият учител Стефан Мутафчиев тогава е директор на ансамбъла, подполковник Радев се учи на занаят от колегите си – народни музиканти. Близо 12 години той работи в Ансамбъл „Тракия“, преди да тръгне по стъпките на военната музика, преди вече 20 години.

Такъв тип концерт като този в Античния театър в Пловдив до момента в България не беше правен, категорични са и музикалните специалисти. Досега никой не беше посмял да събере двата оркестъра, защото народният оркестър свири в едни тоналности, които са характерни за музициране при народните инструменти, а духовият оркестър свири в тоналности от западноевропейската музикална култура. Реално погледнато, те не би трябвало да са съвместими и не могат да звучат заедно. Просто нямат допирни точки в основата и начина на организация на музициране и затова събирането им беше наистина много трудно и почти невероятно.

Изявата беше наистина модерна музикална инициатива и бе изключително голямо пердизвикателство. Гвардейският представителен духов оркестър и Ансамбъл „Тракия“ звучаха сякаш са един общ механизъм за доставяне на удоволствие на сетивата. По никакъв начин не се натрапваше единият тип музициране над другия, по никакъв начин не си пречеха, но не само това, те се „спяваха“, работеха толкова виртуозно заедно. Сякаш това механично събиране на два типа музициране беше не невъзможно, а напротив, напълно приемливо и красиво. Симбиозата беше пълна, защото музикантите се допълваха, музиката се разливаше нежно и тържествено на сцената в Античния театър, целият концерт беше истински празник за сетивата на ценителите на изящните музика и танци, на които са способни музикантите и артистите от двете формации. Публиката бурно аплодира своите любимци при всяко изпълнение и им дари цялата си любов, както винаги впрочем.

Стела Петрова – контрабас в Ансамбъл „Тракия“

„Концертът беше уникален с това, че за първи път се съвместяват точно тези два оркестъра, които са с изключително различно звучене, и намерихме общи тоналности. Това беше интересно за публиката, за нас беше едно много приятно предизвикателство. Тоналностите са много и ние успяхме да открием общите точки. Направихме също и много интересни инструментални пиеси, характерни за духов оркестър, други пиеси, които бяха съвместени заедно с духовия и народния оркестър. Представихме песни от Добруджа, от Тракия. Контрабасът свири навсякъде и не е така ограничен, както са битовите народни инструменти, така че за мен нямаше никакви проблеми.“

Станка Аргирова – певица в хора на Ансамбъл „Тракия“

„За първи път се смесиха народен оркестър и духов оркестър. Досега това не се беше случвало. Уникалното беше, че двата оркестъра са в различен строй, но подполковник Ради Радев беше направил максималното, за да може нотният материал да се изпълни и от двата състава. Ние сме професионалисти и това предизвикателство за нас беше удоволствие. И във фолклора имаме насечени ритми, така че нямахме никакви проблеми.“

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани