Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Киев е красив и жизнен напук на войната

[post-views]
Киев е красив и  жизнен напук на войната

Любомир ДЕНОВ

Мирисът на барут се усеща единствено от изложените в центъра трофейни руски танкове и оръдия.

Белезите на войната мъчно се забелязват по централния киевски булевард „Крещатик”. Няма ударени или опожарени сгради. Няма строшени стъкла и оголени дървета. Украинската столица е съхранила своята уникална красота напук на сирените за въздушна тревога, които от време на време тревожат гражданите. А и тревогите им вече не са като преди година главно заради повишеното доверие към действията на системите за ПВО. 

Иначе не само метрото, но и автобусите и тролеите си вървят по разписание, а хората пълнят улиците, парковете и площадите. Че има война личи по изложените на видни места подпалени руски танкове, оръдия и бойни машини. И по жълто-сините флагчета, с които благодарни украинци са украсили най-хубавите паркове. Всяко едно флагче е символ на загинал за родината войник. 

Мирисът на барут се усеща и  от нарочно изложените цивилни автомобили, буквално направени на решето от осколки на руски ракети и дронове. И от тишината пред алеята на Небесната сотня – паметник на стотицата загинали протестиращи по време на прочутия Майдан през 2014 г.  

Иначе животът в Киев си тече по старому. Няма „опаковани” паметници, както е направено в други украински градове. Единствено уникалната скулптура на Богдан Хмелницки е скрита зад стоманена конструкция – с изричното напомняне: Ще и се любувате след победата. 

Оптимизмът на гражданите на Киев личи и по острото чувство за хумор в символичната пощенска марка, окачена в центъра на столицата. На нея командващият украинската армия Валери Залужни конвоира облечения в затворническа униформа Владимир Путин пред Европейския съд в Хага. Пред огромната марка плакат винаги има хора. 

За читателите на в. „Българска армия” специално отбелязваме, че актуалните снимки от Киев са дело на украинката Оксана Чаплинска, която вече ни прати чудесни фотоси от родния Лвов. Сега Оксана, която е чест гост на България и има десетки приятели у нас, пропътува с нощния влак до Киев, за да ни запознае с живота на столицата. Благодарим ти от сърце, Оксана! 

Най-ново

Единична публикация

Избрани