Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С Нобелова награда за медицина отличиха учените, стоящи зад иРНК ваксината срещу Ковид

[post-views]
Трима учени си поделиха Нобеловата награда за физика

С обявяването на наградата за физология или медицина започна Нобеловата седмица. Тазгодишните лауреати са двамата учени – унгарка и американец, разработили технологията, довела до създаването на иРНК ваксините срещу Ковид-19.

Д-р Каталин Карико от Унгария и д-р Дрю Уайсман от САЩ си поделят тазгодишната Нобелова награда за физиология или медицина. Те са отличени за откритията си, свързани с модификациите на нуклеотидни бази, позволили разработването на иРНК ваксини срещу Ковид-19.

Работата на двамата учени е от ключово значение за преодоляването на Ковид-пандемията, посочват от Кралския Каролински медицински институт, присъждащ наградата. С новаторските си трудове, променили фундаментално разбирането за взаимодействието между иРНК и имунната система на човека, Карико и Уайсман направиха възможно безпрецедентно бързото разработване на ваксина срещу една от най-сериозните заплахи за човека в модерната история, заяви генералният секретар на Нобеловия комитет Томас Пърлман.

Двамата учени се срещат в зората на 90-те години на миналия век и работят заедно в Университета в Пенсилвания. В разгара на започналата през 2020 г. пандемия от Ковид-19 те преосмислят традицонната технология за производство на ваксини, основана на отслабена версия на оригиналния вирус или негови фрагменти. Карико и Уайсман предлагат коренно нов подход, избран от двете най-големи фармацевтични компании при разработването на техните иРНК ваксини срещу Ковид-19.

Най-ново

Единична публикация

Избрани