Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Западът подготвя ново въстание в Сирия за смяна на режима

[post-views]
ДЕЗИНФО: Западът подготвя ново въстание в Сирия за смяна на режима

Има нови признаци на спонсорирана от чужбина дестабилизация с намерението да се повтори „революцията“ от 2011 г. и да се свали ръководството. Този път безредиците се подклаждат в провинция Швейда, като Израел играе важна роля. САЩ и съюзниците обучават 16 000 друзки бойци в Швейда с намерението да посеят хаос, както през 2011 г. Това е част от плана на САЩ и Израел за балканизиране на Сирия и разделянето й на воюващи държавици. Това движение всъщност сега е сила, умножена от САЩ в базата ал-Танф.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Повтарящ се прокремълски дезинформационен наратив, оформящ всеки народен протест като подкрепяна от чужбина „цветна революция“. Не е предоставено доказателство в подкрепа на нито едно от твърденията.

Протестите в Южна Сирия имат ясно обяснение поради тежкото икономическо състояние на страната след повече от десетилетие война. Демонстрациите започнаха, след като правителството на Башар Асад намали субсидиите за гориво и повиши цените на бензина с близо 250% през август. Тъй като много сирийци виждат Асад като човек, отговорен за кризата, протестите вече включват политически компонент, като демонстрантите призовават за отстраняването му. Няма никакви доказателства за каквато и да било чужда ръка в протестите и нито едно от обвиненията за обучени от САЩ друзки бойци и участието на базата ал-Танф не изглеждат обосновани.

Вижте други примери за подобни разкази за дезинформация, като твърдения, че САЩ обучават терористи от Ислямска държава срещу сирийското правителство, че САЩ насърчават и подкрепят цветни революции, които се превръщат във въоръжени революции, че европейските държави и САЩ подкрепят терористични групи в Сирия, или че Западът е спонсорирал гражданската война в Сирия и неговите санкции причиняват хуманитарна катастрофа.

Превод: Силвия Сиракова

Най-ново

Единична публикация

Избрани