Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Джон Кърби: САЩ продължат да оказват помощ на Украйна още няколко месеца, ако не гласуват ново финансиране

[post-views]
Белият дом заяви, че САЩ не са заинтересовани от война с Йемен

Съединените щати ще продължат да оказват помощ на Украйна още няколко месеца, ако Конгресът не гласува ново финансиране, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

След посещение в Харков украинският президент Володимир Зеленски призова за укрепване на областта срещу руските атаки.

Американският президент Джо Байдън е разговарял по телефона с лидерите на 7 съюзнически държави, ЕС и НАТО, за да координират военната подкрепа за Украйна след като Конгресът не гласува нови средства за Киев след 30 септември.

Говорителят на Байдън по въпросите на националната сигурност Джон Кърби предупреди, че прекъсване на финансирането за украинската армия може да е решаващо за събитията на бойното поле.

„Не можем при никакви обстоятелства да позволим подкрепата от Америка за Украйна да прекъсне. Времето не е на наша страна. С правомощията, които имаме може да посрещаме военните нужди на Украйна още малко, но Конгресът трябва да действа, за да сме сигурни, че подкрепата ни няма да прекъсне“, коментира Кърби.

В Харков украинският президент Володимир Зеленски обсъди разминирането на областта и защитата на енергийната мрежа от руския обстрел.

„От изключителна важност е да не се отстъпва самият Харков, за да подсилва целия ни Изток. Има много въпроси, които са важни за областта – най-вече с оглед с идването на зимата и предвид постоянният руски терор над града и областта“, заяви Зеленски.

Руските сили се опитаха да  окупират 1-милионния Харков още в началото на нашествието си в Украйна. Въпреки че се провалиха в това намерение, руската армия все пак успя да завземе значителни територии от областта, които украинците успяха да си върнат по време на контранастъплението.

Украинските сили напредват на юг – един от двата фронта на контраофанзивата, заяви генерал Олександър Тарнавски, началник на южното командване на украинската армия. Напредък на отбранителните сили има в района на Таврия, написа той в Телеграм.

Генералният щаб на армията съобщи за руски въздушни удари в Запорожка област. Украинските сили са отблъснали руски атаки в райони на Донецка област и около  оспорвания град Маринка.

Руското министерство на отбраната заяви, че силите му са свалили украинска ракета край бреговете на Крим.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани