Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Силно земетресение разлюля Япония, местните власти предупредиха за опасност от цунами

[post-views]
Земетресение с магнитуд 6,3 бе регистрирано край Камчатка

След силно земетресение, японските власти издадоха предупреждение за опасност от цунами. То е в сила за островите край полуостров Изу в източната част на страната, а очакванията са за приливна вълна с около метър височина.

Предупреждение за опасност от цунами дойде след като мощно земетресение разлюля част от японските острови. Трусът е с магнитуд около 6,6 по скалата на Рихтер. Той е усетен малко преди 11 часа местно време в района на остров Торишима, посочва Японската метеорологична агенция. Епиценътът е отчетен в Тихия океан, на около 550 км. южно от японската столица Токио.

Междувременно започна вторият етап на изпускането на обработена радиоактивна вода  от АЕЦ „Фукушима“, аварирала именно при мощно цунами преди повече от 10 години. Това обявиха от ръководството на компанията, отговорна за осъществяването на процеса, предизвикал сериозно напрежение в отношенията между Токио и Пекин, което на свой ред доведе до пълната забрана за внос на японски морски продукти в Китай.

Този път изпускането ще продължи 17 дни, в които около 7800 кубически метра отпадни води ще се влеят в Тихия океан. Контролните органи, включително Международната агенция за атомна енергия към ООН увериха, че проектът ще има незначително въздействие върху хората и околната среда, а властите в Токио предупредиха, че изхвърлянето на водата от АЕЦ „Фукушима“ е ключова стъпка за окончателното ѝ извеждане от експлоатация.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани